Kauza „pět na stole v českých“ zřejmě stane znovu před soudem

Praha - Pražský městský soud se zřejmě bude muset znovu zabývat kauzou známou jako "pět na stole v českých". Někdejšího tajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela sice v únoru již podruhé zprostil obžaloby z pokusu o podvod, odvolací pražský vrchní soud ale podle mluvčího Jana Fořta rozhodl v polovině června v neveřejném zasedání, což obvykle znamená, že rozsudek ruší a kauzu vrací k novému projednání. Odvolací vrchní soud to ale odmítl potvrdit.

Žalobci viní Doležela z toho, že si řekl polskému lobbistovi Jacku Spyrovi o pětimilionový úplatek za to, že ovlivní privatizaci Unipetrolu, i když do ní zasáhnout nemohl. Prvoinstanční senát Doležela v únoru osvobodil s tím, že nebylo prokázáno, že by se stal skutek popsaný v obžalobě. Ke stejnému závěru dospěl pražský městský soud i loni v lednu, i tehdy ale pražský vrchní soud rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Doležel si podle obžaloby v roce 2005 na schůzce s polským lobbistou Spyrou řekl o úplatek pět milionů korun za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Údajný podvod podle spisu spočíval v tom, že takovou pravomoc ve svém tehdejším postavení neměl a privatizace již byla v době schůzek téměř rok ukončena. Několik setkání obou mužů natočila skrytou kamerou televize Nova a odvysílala je ve svém pořadu Na vlastní oči.

Jacek Spyra
Zdroj: ČT24
Vydáno pod