Bývalý strážník si za vraždu Američana odpyká deset let, potvrdil soud

Brno - Bývalý pražský strážník Milan Pavlis si za loňskou vraždu Američana odpyká deset let ve vězení. S konečnou platností o tom rozhodl Nejvyšší soud (NS), když odmítl Pavlisovo dovolání. Pavlis chtěl nové projednání případu. S Američanem se bez pádného důvodu popral cestou z oslavy nedaleko 02 Areny. Pavlis tvrdí, že muže pobodal v sebeobraně, prý se cítil ohrožen na životě. Soudci ale tento argument neuznali. Podle nich se naopak Američan bránil strážníkově agresi, a to zcela přiměřeně.

Vražda se stala loni. Pavlis nebyl ve službě a vracel se z oslavy narozenin svých kolegů. U sportovní haly se začal hádat s Američanem, jenž na ulici přespával ve svém autě. Zřejmě ho rozčílilo, že vůz parkoval na místě, odkud městská policie auta často odtahovala.

Opilý Pavlis do auta kopal, sprostě nadával a vyzýval spáče, aby „vylezl ven“. Čtyřiačtyřicetiletý majitel auta, který se dlouhodobě věnoval bojovým sportům, vyšel z auta ozbrojený dvěma teleskopickými obušky, na Pavlise zaútočil a srazil ho na zem. Strážník pak soka třikrát bodnul nožem.

„Obžalovaný mohl, byť poněkud potupen, odejít domů a vyspat se z toho. Místo toho neadekvátně zaútočil nožem,“ řekl letos v lednu soudce Vrchního soudu v Praze Jiří Lněnička. Jedna z ran byla smrtelná, zasáhla srdce. Po příjezdu policistů Pavlis zpočátku tvrdil, že ho přepadli neznámí muži a že si na nic nevzpomíná. Policisté u něj však našli zakrvácený zavírací nůž.