Za první půlrok na českých železnicích zahynulo 103 osob

Praha - Statistika počtu lidí, kteří za uplynulý půlrok zahynuli na železnici, je oproti stejnému období v loňském roce mírně příznivější. K tragickému konci vedlo 103 případů, tedy o pět méně než v prvních šesti měsících roku 2008. Umírali hlavně lidé, které vlak srazil mimo přejezd, tragicky ale končily i střety automobilů a vlaků na přejezdech. Celkem 73 lidí bylo letos také na železnici zraněno. Se začínajícím létem se dá předpokládat, že počet nehod se v prázdninovým měsících ještě zvýší. O statistice informoval mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

V letošním půlroce při 118 srážkách zahynulo celkem 88 lidí a dalších 32 bylo zraněno. V roce 2008 v prvním pololetí pod koly vlaků při 122 střetech zahynulo 86 lidí a 40 bylo zraněno. „Řada z nich byly malé děti. Drážní inspekce tímto apeluje na dospělé, aby nenechávali děti bez dozoru a vždy se přesvědčili, že se nemohou dostat na trať,“ uvedl Neusar.

Podobně tragické jsou i nehody na železničních přejezdech. Za prvních šest měsíců letošního roku na nich při 102 střetech s vlakem zahynulo 15 lidí a 41 bylo zraněno, vloni ve stejném období bylo usmrcených o 7 více. Mezi nejčastěji zjištěné přestupky na přejezdech patří podle Neusara nerespektování výstražného světelného zařízení a přejíždění či přecházení přes přejezd těsně před přijíždějícím vlakem. Časté bývá také nedodržování nejvyšší povolené rychlosti jízdy přes železniční přejezd, nezřídka i o desítky kilometrů za hodinu.

Drážní inspekce v souvislosti s úmrtností na drahách připravila preventivní film s názvem Hazardéry železnice zabíjí, jehož prostřednictvím hodlá apelovat na dodržování bezpečnostních zásah při pohybu blízko železničních tratí i na tratích samotných. Snímek byl natočen ve spolupráci se Železnicemi Slovenskej republiky ve čtyřech variantách a je volně dostupný ke stažení na internetových stránkách inspekce.

  • Srážka vlaku s autem autor: Policie ČR, zdroj: www.policie.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/817/81638.jpg
  • Počty usmrcených na železničních přejezdech autor: ČT24, zdroj: Drážní inspekce http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/612/61127.jpg