Termín dostavby ústeckého tahu na Děčín je stále v nedohlednu

Ústí nad Labem - Ministerstvu dopravy již delší dobu chybí peníze na dostavbu důležitých silničních spojů. Jedním z nich je i silnice I/30 v centru Ústí nad Labem, která je součástí hlavního tahu mezi Prahou a Děčínem. O nutnosti dokončit rekonstrukci silnice, která těsně sousedí s řekou Labe, jednali ústecký primátor Jan Kubata a ministr dopravy Gustáv Slamečka. Ten na dostavbu slíbil celých 50 milionů korun.

Na důležité ústecké silnici jsou v těchto dnech k vidění haldy hlíny, bláta i díry v zemi. Jakákoliv stavební aktivita je prozatím v nedohlednu. Současný stav je však pro město značně nebezpečný. „Touto ulicí vede i základní kanalizační stoka, která by v případě povodně a jejího protržení znamenala ekologickou havárii a ohrožení čističky v Neštěmicích,“ uvádí primátor Kubata.

Kvůli těsnému sousedství s řekou hrozí také podemletí silnice. „Silnice by se propadala a došlo by k totální destrukci,“ dodal ředitel Povodí dolního Labe Jindřich Zídek. Ministerstvo již přislíbilo financování dostavby, avšak do jeho realizace se zatím nehrne. „Bohužel, je tam šance, že dojde k pozastavení některých prací nebo ke zpomalení některých prací, což může výslednou stavbu protáhnout podle našich informací zhruba o rok,“ uvedl mluvčí Jakub Ptačinský.

Reportáž a vstup Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Stavba byla zahájena letos v květnu a měla být hotová za dva roky. Dá se však očekávat, že se její dokončení značně prodlouží. O konkrétním termínu se zatím nemluví, podle slov ústeckého primátora by se však mělo začít v nejbližší možné době.

Vydáno pod