Na jihu Čech soupeří fotbalisté s vodou

Strunkovice nad Blanicí (Prachaticko) - Povodně poznamenaly život jihočeských sportovců. Milionové škody způsobila voda například na sportovištích kolem Blanice na Prachaticku, některé fotbalové kluby musely zrušit letní přípravu a zápasy. Dobrou zprávou je, že žádný z nich zatím neuvažuje o ukončení činnosti. Nejvíce ze všech byly poničené stadiony v Husinci a Strunkovicích. Na jihu Čech jsou škody na sportovištích zřejmě nejvyšší, nyní se čeká na jejich vyčíslení. Podle prvních odhadů půjde o miliony korun, poškozené stadiony se obce pokusí zachránit.

Na strunkovickém stadionu strhla voda ploty, poničila branky a hřiště proměnila ve velkou skládku. Leží tady kameny, pařezy, vyvrácené stromy, také střecha nápor vody nevydržela. „Celý areál byl pod vodou. Je poměrně dost poničený, spadla část budovy,“ uvedl starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka (nez.). Fotbalisté hrající krajskou soutěž si místo kopaček obuli holínky a teď uklízejí. Odstraňují bahno z plochy, aby alespoň částečně vyschla, postupně vysoušejí šatny. Škody tady přesáhnou milion korun. „Situace je kritická, děláme to nejnutnější,“ doplnil předseda strunkovického fotbalového klubu Miroslav Mottl.

Také v Husinci voda zničila nově opravený stadion, v pokutovém území stojí místo obránců těžká technika. Bagr sbírá hromady kamení, vojáci je pak odvážejí. Přišli jsme o trávníky, tenisové kurty, volejbalové hřiště, hřiště na plážový volejbal, všechno je pryč," konstatoval starosta Husince Robert Klesner (KDU-ČSL).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle zástupců fotbalového svazu jsou právě na jihu Čech škody nejvyšší, teď čekají na jejich vyčíslení. Podle prvních odhadů půjde o miliony korun, poškozené stadiony se pokusí zachránit. „Těmto oddílům by se mohlo a mělo pomoci,“ prohlásil zástupce Českomoravského fotbalového svazu Milan Haškovec. Ministerstvo školství zatím peníze na opravu sportovišť neuvolní. „Pakliže vláda rozhodne, jsme připraveni přispět i na poničenou infrastrukturu sportovišť,“ dodal mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR Tomáš Bouška.

Zástupci fotbalových klubů předpokládají, že oprava hřišť potrvá několik měsíců. Je však možné, že se protáhne až do konce roku.

Povodně poznamenaly život fotbalistů v Husinci.
Zdroj: ČT24