Squatteři v Praze demonstrovali, nájemníci nabídnutého domu protestují

Praha - Příští týden se mají squatteři, během dnešního týdne vystěhovaní z pražské vily Milada, nastěhovat do domu přímo v centru hlavního města, blízko náměstí Republiky. K ubytování jim nabídl majitel domu v Truhlářské ulici Petr Svinka tři byty, a to za symbolické nájemné jednu korunu, podmínkou je však vlastní splácení elektřiny, vody a plynu. Jenže místní lidé o nových sousedech nic nevědí, a tvrdí, že je chce majitel z domu vystrnadit. Zhruba 100 squatterů i jejich příznivců dnes demonstrovalo na pražském Palackého náměstí kvůli vyklizení vily Milada, kterou až do tohoto týdne obývali. Podle mluvčího squatterů Jana Němce chtěli dnešním protestem vyjádřit své přesvědčení, že právo na soukromé vlastnictví není nadřazeno právu na bydlení.

Zhruba po hodině bylo poklidné shromáždění ukončeno proslovem, v němž mladá aktivistka vyzvala lidi, ať za Miladu založí třeba deset dalších squatů a upozorní tak na problémy nevyužívaných chátrajících budov, bezdomovectví a deregulovaného nájemného. I přes sílící déšť pak na místě ještě postávaly skupinky mladých lidí i se svými psy.

Část davu po skončení akce obsadila nevyužívaný a chátrající statek Cibulka v pražských Košířích. Pořádali zde protestní párty s hudbou. Někteří z nich na místě řekli, že statek nechtějí obsadit natrvalo a že z něj nechtějí udělat další vilu Miladu.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)


Obyvatelé nabídnutého domu protestují

Squatteři by se měli zabydlet v domě číslo 11 v pražské Truhlářské ulici. „Nám jde hlavně o ten prostor na pořádání kulturních akcí, ne tolik o bydlení,“ tvrdí jeden ze squatterů.  Tři určené byty sousedí s rodinami, které se obávají možnému hluku a nepořádku. Majitel domu je navíc chce údajne přimět k odchodu. „Oni chtějí ten barák zbourat. Spousta rodin už odešla, nevydržela ten nátlak, někteří byli vyplaceni, někteří odešli bez náhrady, nechtěli snášet tu šikanu,“ uvedl jeden z podnájemníků, Milan Smrž.  

Squatteři se do domu zatím nestěhují, podle místních se tam byli pouze jednou podívat. Obyvatelé domu začali o situaci jednat s městskou policií a také radnicí Prahy 1. „Posílíme hlídky, kdyby došlo k tomu, že je chce vystěhovat, tak tomu nějak zabráníme,“ ujišťuje starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Dům č.p. 11 v Truhlářské ulici
Zdroj: ČT24
Vydáno pod