V Česku jsou dva nové případy prasečí chřipky

Praha - V Česku je k dnešku 17 případů onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Další dva nové případy infekce virem pandemic byly potvrzeny v pátek v Národní referenční laboratoři pro chřipku. Informoval o tom mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Infekce byla nově potvrzena u dvou mužů, kteří se vrátili ze zahraničí. Jejich stav je stabilizovaný, oba jsou v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, píše se v tiskové zprávě zveřejněné na webu ministerstva zdravotnictví.

Jeden muž přiletěl 26. června společně se snoubenkou z USA. V neděli bude z nemocnice propuštěn, neboť v pondělí odlétá z Česka. Druhý postižený muž přiletěl 1. července z Thajska. Zatímco první z mužů nebyl v přímém kontaktu s jinou osobou, s druhým byly v krátkodobém kontaktu dvě. Jedna je kvůli teplotě v domácí izolaci a nyní se čeká na výsledek testu biologického materiálu, který poskytla, druhá byla poučena, aby v případě klinických obtíží vyhledala ošetření na infekční klinice nemocnice na Bulovce.

Současná podoba viru není příliš účinná při napadání lidí

Podle Světové zdravotnické organizace se dosud například jen v Evropě nakazilo virem A(H1N1) téměř 10 tisíc lidí ve 36 zemích, přičemž čtyři zemřeli. V celém světě zemřelo na nový typ chřipky více než 330 lidí.

Podle odborníků se prasečí chřipka sice šíří po celém světě, zatím se ale nenaplnily obavy z ničivé globální nákazy. Podle nové americké studie současná podoba viru této nemoci není příliš účinná při napadání lidí. Vědci ale zároveň varovali, že chřipkové viry se rychle mění a současný příznivý stav nemusí trvat dlouho.