Voda opadla, začíná se uklízet

Jižní Čechy/severní Morava/Vysočina - V místech, kde povodně udeřily už před pár dny a s největší razancí, se řeky ztišují. Vyplavení na severní Moravě, Vysočině a v jižních Čechách dál uklízejí a taky počítají, o co přišli. Voda opadla, a to znamená další problémy. Desítky domácností jsou stále bez elektřiny, plynu i vody. V terénu se už také pohybují psychologové, zájem o jejich služby projevilo 90 rodin ze zatopených obcí. V nejbližších dnech čeká obyvatele postižených obcí očkování, aby se zabránilo případné epidemii infekčních chorob. Rychle reagovat by měly i pojišťovny.

Ve Strunkovicích nad Blanicí se lidé už vrátili do většiny ze 40 zaplavených domů. V jednom z nich, stojí pod mostem přímo na břehu Blanice, s úklidem pomáhají zatopené rodině příbuzní. „Snad už se nic takového opakovat nebude,“ doufá Monika Zíková. V dalších domech je obrázek podobný: mokrý nábytek schne na zahradě, koberce leží na plotě, poničené věci končí v kontejneru. Snaží se tady ještě zachránit hračky a přívěsný vozík.

Některé strunkovické cesty povodňová vlna zničila, zůstávají na nich hromady kamení a větví. Místním pomáhají desítky dobrovolníků, kteří přijeli ze Soběslavi i Českých Budějovic. „Když jsem viděl, co se stalo, tak jsem přijel,“ prohlásil dobrovolník z aktivních záloh Hynek Vranka. Starosta Strunkovic Karel Matějka (nez.) neztrácí optimismus: „Co nejrychleji se chceme vrátit do normálu, o pouti si tady chceme zatančit.“ V terénu se už také pohybují psychologové, zájem o jejich služby projevilo 90 rodin ze zatopených obcí.

Reportáž A. Hazuky, K. Staškivové, R. Daňka, T. Baldové (zdroj: ČT24)

Také lidi na Novojičínsku zaměstnává hlavně úklid, voda totiž opadla, a to znamená další problémy. Desítky domácností jsou stále bez elektřiny, plynu i vody. „Největším problémem je teď vysoušení domů, úklid okolo potoků. Všechno už začíná hnít, množí se potkani a mravenců je tu strašně moc, jsou už všude,“ uvedl Jaroslav Perútka z Nového Jičína - Žiliny. Veronika Křesinová dodala: „Už nám docházejí síly, všude je bahno a strašně to smrdí rybinou.“ V nejbližších dnech čeká obyvatele postižených obcí na Novojičínsku ještě očkování, aby se zabránilo případné epidemii infekčních chorob.

Na Vysočině byly po čtvrtečních přívalových lijácích nejpostiženější obce Bohdalov, Křižanov, Ostrov nad Oslavou a Bory. Dnes už se tu život vrátil takřka do normálu. „Uklízíme, co jiného. Nikoho jsme ani nekontaktovali, pouze jsme zavolali pojišťováky,“ vysvětlil Pavel Urban z Bohdalova. Starosta obce Květoslav Šafránek (nestr.) doplnil: „Proti tomu, co se děje na Moravě nebo v jižních Čechách, to tady byl jen slabý odvar.“

Meteorologové varují před dalšími bouřkami a přívalovými dešti, které může provázet i krupobití. Zasáhnout mají hlavně severní, střední a jižní Čechy.