Obce na Děčínsku a Českolipsku sčítají škody

Markvartice, Nový Oldřichov - Obce na Českolipsku a Děčínsku včera odpoledne postihly rychlé povodně po přívalových srážkách. Lidé v Novém Oldřichově na Českolipsku začali uklízet po velké vodě a sčítat škody, které sobotní blesková povodeň na jejich majetku napáchala. Hladina říčky Bystrá opadla stejně rychle, tak jako zhruba polovinu obce během hodiny zatopila. Podle starostky Marcely Novotné jsou kromě osobních majetků obyvatel zničeny obecní komunikace a také koryto Bystré. I v dalších obcích na Děčínsku budou škody obrovské a v této chvíli těžko odhadnutelné, půjde prý o desítky milionů korun. Kromě ohromných škod na majetku obyvatel je např. většina můstků a lávek především v okolí Benešova nad Ploučnicí zničena. Sčítání škod prý potrvá nejméně 14 dní.

Předpověď: Srážky jsou během dneška očekávány na jihovýchodě

V současnosti jsou hladiny většiny českých řek na ústupu. Druhý stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, je vyhlášen pouze na Blanici u Heřmani na Písecku. V průběhu dnešního večera se mohou opět vyskytnout bouřky. Ty intenzivní, doprovázené přívalovými dešti, jsou očekávány v jihovýchodní části České republiky. Výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu je až do dnešní 23:00 vyhlášena pro Jihomoravský, Zlínský, Moravskoslezský i Pardubický kraj. V příštím týdnu by se bouřky měly vyskytovat ojediněle a bez doprovodných přívalových dešťů.

Voda v Oldřichově napáchala milionové škody 

Nový Oldřichov zasáhla v sobotu po poledni silná bouřka s přívalovými dešti, která rozvodnila tamní potok. Jindy klidná Bystrá, kterou lze za normálních okolností přeskočit, se změnila v dravý živel. Voda podemlela cesty, brala ploty i menší stavby, zničila přípojky plynu a elektřiny. Rodinu s malým dítětem z jednoho z domů museli hasiči evakuovat, ještě večer se ale mohli vrátit domů. „Škody zatím nedokážeme odhadnout, ale půjdou do milionů,“ uvedla Novotná. 
Podle Novotné dokončilo Povodí Ohře úpravy říčky Bystré loni na podzim. „Kdyby jich nebylo, byly by zřejmě škody ještě větší,“ poznamenala starostka. Přesto se podle ní záplavy s postiženými oblastmi na Moravě nedají srovnávat. „Je potřeba těžké techniky, hlavně kvůli zpřístupnění komunikací a nemovitostí, které jsou momentálně kvůli zborceným mostkům totálně odříznuty,“ dodala.


Máme zkušenosti, tohle tady ještě nebylo, tvrdí lidé z obcí na Děčínsku

Blesková povodeň zasáhla v sobotu povodí řek Kamenice a Ploučnice na Děčínsku, obě řeky překročily během krátké chvíle třetí stupeň povodňové aktivity. Mnoho z obyvatel Markvartic, Horních Habartic nebo Benešova nad Ploučnicí ani nestačilo pořádně uklidit po prvních přívalových deštích, které přišly ve středu. „To, co jsme zachránili ve středu, bylo dneska všechno potopené,“ uvedl obyvatel Markvartic Miroslav Flieger.

Děčínský krizový štáb hodlá požádat o pomoc vojáky. „Na 99,9 procent budeme žádat o pomoc Armádu ČR,“ přiznal primátor Děčína Vladislav Raška. Podle starostů je teď nedůležitější postarat se o lidi. Ti potřebují především včasné informace, desinfekční prostředky, vlídné počasí a dostatek aut na odvoz odpadu. 

Obyvatelé zaplavených obcí se tentokrát většinou ocitli v obklíčení. Z jedné strany stoupala řeka Kamenice či místní potoky, z druhé se valila voda z kopců. „My jsme tady záplavy měli víckrát, ale tohle tady ještě nikdy nebylo,“ dodala Eva Sajdlová. Čtyři obyvatele Horních Habartic musel evakuovat policejní vrtulník. Potom, co voda začala opadávat, se největší hrozbou stal Huníkovský rybník nad Českou Kamenicí. Přívaly vody totiž ztenčily jeho hráz až na polovinu. Kdyby se hráz protrhla, zaplavila by obce další povodňová vlna. V současné době jsou hladiny všech toků v povodí pod úrovní prvního povodňového stupně.

Na jihu Čech se škody po povodních přiblížily k jedné miliardě. K takovému výsledku dospěli zástupci kraje, kteří v terénu mapují následky záplav. Blanice stoupla v Putimi po nočních bouřkách zhruba o půl metru, naštěstí však na úroveň domů tentokrát nedosáhla. V domech se spouštějí vysoušeče na plný výkon. Starostové obcí začínají bilancovat. Nejvyšší škody hlásí řeka Malenice, kde se voda dostala do 70 objektů. Povodně na jihu Čech zaplavili 528 budov, z toho deset průmyslových podniků. Zasáhly celkem 33 jihočeských obcí. Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly se škody skutečně vyšplhají na stovky milionů, 1 miliardu by však přesáhnout neměly.


Úklidové práce za použití těžké techniky v těchto dnech probíhají na Jesenicku. Většina cest je už průjezdná. Situaci prý komplikují povodňoví turisté, kteří si obec jezdí fotografovat a znesnadňují tak odklízecí práce. Na Jesenicku pomáhá i nadále stovka vojáků a desítky dobrovolníků a hasičů. V celé oblasti se postupně zpevňují břehy řek, vojáci vysypávají díry v poničených cestách, ale také zásobují obce pitnou vodou. Postavili také tři provizorní mosty, přesto zůstávají někteří lidé odříznutí od přístupových cest.