První prázdninový víkend se policisté zaměřili na řidiče autobusů

Brno - První červencový víkend se policisté na jihu Moravy zaměřili na kontrolu autobusů, které vozí turisty z dovolené. U rychlostní silnice R52 na Brno a u hraničního přechodu Mikulov se jim podařilo během dvou dnů zkontrolovat na tři desítky autobusů. Čtyři řidiči se dopustili přestupku - nejčastěji tím, že za volantem strávili delší dobu, než dovolují předpisy.

Řidiči autobusů z kontrol zrovna nadšení nebyli, někteří si stěžovali, že kvůli zdržení nestihnou přijet včas, jeden policejní akci rovnou označil za buzeraci. Policejní kontrola přitom trvala asi 15 minut, sledovaly se jak údaje z tachografu, kde jsou zaznamenané údaje o povinných přestávkách, tak alkohol v krvi a jízdní doklady. Pokud policisté zjistí provinění, hrozí dopravcům pokuta až půl milionu korun - tu vyměřuje příslušný krajský úřad.

„U unaveného řidiče, a tím spíš v létě, je mnohem vyšší pravděpodobnost, že poleví v pozornosti vlivem únavy,“ obhajuje policejní akci Jindřich Secký z dálniční policie v Chrlicích. Kromě kontrol autobusů se policisté o víkendu zaměřili i na dodržování rychlosti s využitím svých nejsilnějších strojů. Nejméně ukázněného řidiče zachytil policejní Passat v rychlosti 206 kilometrů za hodinu. Druhým nejčastějším prohřeškem byla chybějící dálniční známka.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)