Meteorologové varují, zítra večer znovu přijdou přívalové deště

Praha - Už zítra večer se do Česka vrátí bouřky a přívalové deště, ojediněle i s kroupami. Krátkodobě se proto mohu rozvodnit některé toky a může dojít k zatopení objektů, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí pro celou Moravu a Slezsko a také východní a jižní Čechy spolu s krajem Vysočina.

Hlavně sever Moravy a jih Čech pustošily ničivé záplavy už minulý a předminulý týden. Vyžádaly si 14 obětí a způsobily škody předběžně odhadované na šest miliard korun. O víkendu zasáhly i severní Čechy. V Benešově nad Ploučnicí se pohřešuje čtyřicetiletá žena.    

Od sobotního večera do středečního dopoledne by na Moravě, Vysočině a jihu a východu Čech mohlo za 12 hodin spadnout v průměru pět až 20 milimetrů srážek a v bouřkách místy 20 až 40 milimetrů a ojediněle i kolem 60 milimetrů. Vítr může v nárazech mít rychlost 70 až 90 kilometrů v hodině. Na východě země budou bouřky a déšť slábnout ve středu ráno.

Kvůli nasycenosti půdy a přívalovým srážkám meteorologové varují, že se krátkodobě mohou rozvodnit řeky, potoky a voda se může objevit i v korytech, která jsou jindy suchá. Voda navíc může zatopit sklepy, garáže, níže položené byty, komunikace a další objekty a stavby.