Nejvyšší kontrolní úřad se chce zaměřit na vyplácení důchodů

Praha - Systém vyplácení důchodů v Česku čeká letos důkladná kontrola, mimořádně se pro ni rozhodlo kolegium Nejvyššího kontrolního úřadu. Namátkově chce také ověřovat, jestli Česká správa sociálního zabezpečení důchody vypočítává správně. Kontrola prý nebude kvůli nějakým podezřením ze špatného vyplácení důchodů, ale spíše preventivní, jelikož jde o největší kapitolu z rozpočtu, jen letos jde na důchody skoro 340 miliard korun.

Inspektoři tak zavítají hlavně na pobočky České správy sociálního zabezpečení, prostřednictvím které se v Česku vyplácí přes 95 procent důchodů. „Správa zavedla ekonomický informační systém, prostřednictvím kterého uskutečňuje výplatu všech dávek. V současnosti je důchodová agenda prováděna efektivně,“ domnívá se její mluvčí Kamil Vařeka. 

Místopředseda sněmovního kontrolního výboru Libor Ježek ale tvrdí, že jde o reakci na výsledky předchozích kontrol úřadu v resortu ministerstva práce - ty totiž pravidelně nacházely nedostatky. On sám hospodaření ministerstva dlouhodobě kritizuje a tvrdí, že až pětinu peněz - tedy asi 50 miliard korun - utrácí ministerstvo zbytečně. „Ten resort je doopravdy před kolapsem, i když to nikdo nechce přiznat,“ tvrdí Ježek. Odpovědné je za to podle něj nekoncepční a nesystémové řízení ministerstva a podřízených úřadů.    

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Kontrola se bude týkat i VZP

NKÚ se také rozhodl, že bude kontrolovat programy, ze kterých se financují projekty na výstavbu a rozvoj středisek zimních sportů. Kontroloři budou porovnávat a vyhodnocovat náklady na jejich výstavbu a pozdější využití. „Kontrolní akce nemá žádnou souvislost s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v Liberci,“ tvrdí mluvčí s tím, že jde o vnitřní návrh jednoho z odborů uskutečnit takzvaný audit výkonnosti. Úřad v případě letošního libereckého mistrovství zjistil řadu pochybení, dokonce podal trestní oznámení pro podvod a další porušení zákonů.    

Do letošního plánu kontrol nově patří i kontrola pojistného, které vybírá Všeobecná zdravotní pojišťovna. Trvat bude déle než rok, proto se úřad rozhodl začít s ní již letos, uvedla mluvčí. Tuto pojišťovnu kontroloval úřad naposledy před devíti lety a zaměřil se na to, jak v letech 1997 až 1999 zacházela s penězi na investice.    

O kontrolu hospodaření VZP požádala v roce 2005 sociálnědemokratická vláda tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka, a to v souvislosti s nucenou správou, kterou na ni uvalil tehdejší ministr zdravotnictví David Rath. Prezident úřadu František Dohnal se k tomu tehdy postavil odmítavě. Uvedl, že vláda má k dispozici dostatečné starší nálezy jeho úřadu, které měla vzít na vědomí a na jejich základě přijmout příslušná opatření.

Nejvyšší kontrolní úřad
Zdroj: ČT24
Vydáno pod