Penc zveřejní elektronické databáze Státní bezpečnosti

Praha - Na internetu se tento týden objeví dvě unikátní elektronické databáze někdejší Státní bezpečnosti (StB), počítačové registry EZO a SEZO, jež před listopadem 1989 StB dokončovala. Seznam s vyhledávačem, obsahující jména statisíců lidí, kteří údajně měli co do činění s StB, vyvěsí bývalý disident Stanislav Penc možná již dnes na webové stránky www.svazky.cz. Nelíbí se mu totiž, jakým způsobem pracuje Ústav pro studium totalitních režimů. Informuje o tom dnešní vydání Lidových novin.

Stanislav Penc ústav a jemu podřízený Archiv bezpečnostních složek obviňuje z toho, že si monopolizují pohled na historii, zatajují informace a ke zveřejnění si vybírají mediálně vděčné kauzy. Ředitel ústavu Pavel Žáček tuto kritiku odmítl, Penc se navíc podle něj vlamuje do otevřených dveří. Oba uvedené elektronické registry jsou kromě toho podle Žáčka zatíženy chybami.

Penc je ovšem přesvědčen, že jeho krok „rozbije monopol ústavu“ na hledání v archivech a umožní každému, aby si na internetu zjistil archivní čísla svazků, které StB k nějakému jménu vedla. O ty si pak bude moci požádat v badatelně archivu, a nebude tak odkázán jen na dobrou vůli profesionálních archivářů.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Stanislav Penc:

„Ústav pro studium totalitních režimů dostal do vínku v zákoně, že z materiálů do té doby tajných se stávají archiválie a on měl povinnost dané věci zveřejnit tak, aby byly průhledné. A to se nestalo.“

Kromě agentů by seznam měl obsahovat i záznamy o důvěrnících, kandidátech agenta a dokonce i o prověřovaných osobách. Neoficiální takzvané Cibulkovy seznamy z roku 1992 údaje o prověřovaných osobách neobsahují.

Penc databáze v elektronické podobě získal údajně již dříve od Jána Langoše, prvního šéfa slovenského Ústavu paměti národa, který v roce 2005 tragicky zemřel při autonehodě.

Vydáno pod