Doležel i Řehulka popřeli vydírání v kauze Budišov

Třebíč - Okresní soud v Třebíči dnes začal projednávat trestný čin vydírání v takzvané kauze Budišov. Obžalovaní bývalý poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka odmítli, že by se podíleli na trestném činu vydírání architekta Marka Řičáře. Obžalován byl také bývalý starosta Budišova Ladislav Péťa, který však letos v květnu zemřel. Ve středu bude jednání pokračovat dalším doplňováním důkazů a výslechem dalších svědků.

Podle státního zástupce Zdeňka Špačka Péťa pod pohrůžkami nutil Řičáře k odchodu ze společnosti Bono Publico, založené ke zvýšení cestovního ruchu na Vysočině. Doležel a Řehulka pak podle žaloby najali člověka, který Řičáře rovněž pod pohrůžkou násilí nutil k předání účetnictví společnosti.

Oba obžalovaní ve výpovědích poukázali na nevěrohodnost utajeného svědka z přípravného řízení Arpáda Eliho, který byl podle Doležela policejním a mediálním provokatérem. Eli byl Řehulkovým přítelem, jehož požádal o zkontaktování s Doleželem. Společně pak uvažovali o založení společnosti, která měla podnikat v provozu sanitek. Péťa měl být ve firmě tichým společníkem. Podle Řehulky pak Péťa Eliho pověřil, aby od Řičáře získal účetnictví společnosti Bono Publico.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Odpoledne soud pokračoval čtením výpovědí Péti a Řičáře z přípravného řízení. Z Péťovy výpovědi vyplynulo, že Eli se mu sám nabídl, že pomůže se získáním účetnictví od Řičáře. Péťa mu pak za něj vyplatil 5 000 korun z vlastních peněz. Státní zástupce žádal o výslech Řičáře před soudem. Soud však poukázal na to, že Řičář je v programu utajení svědka už delší dobu na neznámém místě a předvolání zaslané na jeho poslední známou adresu se soudu vrátilo.

Rozsudek může padnout do konce července 

Kauza Budišov je spojena s tamním zámkem. Prostřednictvím společnosti Bono Publico měla být získána evropská dotace na jeho opravu. Péťa, Doležel a Řehulka údajně nadhodnotili náklady na rekonstrukci zámku tak, aby si mohli mezi sebe rozdělit zhruba 30 milionů korun.

Rozsudek by mohl být vynesen 28. července. Rozsáhlý spisový materiál obsahuje 4 500 stránek včetně řady videonahrávek.

Marek Řičář
Zdroj: ČT24
Vydáno pod