Záchranáři stále pátrají po pohřešované ženě

Benešov nad Ploučnicí (Děčínsko) - Záchranáři z Děčínska dnes neúspěšně pokračovali v hledání pohřešované ženy z Benešova nad Ploučnicí, jedné z nejvíce postižených vesnic ze sobotních bleskových záplav. Na raftovém člunu bez úspěchu prozkoumali řeku, jezy a propusti od Benešova nad Ploučnicí až po Děčín a odpoledne pátrání ukončili. Asi čtyřicetiletá žena byla naposledy spatřena v sobotu večer. Obyvatelé hovoří o tom, že ji strhl proud rozvodněné řeky v okamžiku, kdy pomáhala jiné ženě na vozíku. Česku hrozí další bouřky. Aktuální stav na českých řekách najdete zde.

Pátrací tým v pondělí prohledával koryto Ploučnice a oba břehy řeky od Benešova až po Děčín, tělo se však nenašlo. Dnes tři hasiči a policista prozkoumali z člunu každý metr řeky. „V pátrání se bude pokračovat i v následujících dnech, jeho přesný směr se ještě dohodne,“ dodal mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik. Tělo ale mohl proud řeky odnést až do Labe a může proto už být i v Německu. Policie zvažuje, že na místo povolá i policejní potápěče.

V oblasti vyhlásila v pondělí ústecká hejtmanka Jana Vaňhová stav nebezpečí. Škody na majetku jsou obrovské, jen na dopravní infrastruktuře se podle primátora Děčína a člena krajské povodňové komise Vladislava Rašky pohybují v desítkách milionů korun. Vedení kraje ale před několika dny odvolalo Venuši Kindlovou, vedoucí krizového odboru, který funguje během povodní. Jako důvod uvedlo nadbytečnost, podle Kindlové ale za vším stojí osobní důvody mezi ní a vedením kraje. Někteří politici a odborníci na krizové řízení s postupem kraje nesouhlasí. Kindlová podle nich měla velké zkušenosti s povodněmi z roku 2002 a 2006. Podle kraje ale bude odbor fungovat dál.   

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)


Rozvodněné řeky Kamenice, Ploučnice a potok Bystrá vyplavily Benešov nad Ploučnicí a obce Srbská Kamenice, Jánská, Kerhartice, Markvartice, Veselé, Horní Habartice a Dolní Habartice, kde voda strhla osm z devíti mostů. Náhlá povodeň zasáhla obce Srbská Kamenice a Jánská už ve středu. V obcích pokračuje odstraňování škod.  Nedaleko centra Benešova nad Ploučnicí leží zhruba stotunová hromada vyvezených odpadů. „Přibližně 100 tun se už odvezlo,“ dodal pracovník městského úřadu. Podle něj se ale z postižených domů nevyvezlo ještě vše: „Tipoval bych, že je to zatím tak polovina.“


V Novém Oldřichově se intenzivně pracuje na vyčištění říčky Bystré, kterou při náhlé povodni v sobotu zatarasily kameny. Povodí Ohře nasadilo do čištění zaneseného koryta těžkou techniku ještě v sobotu večer. Původně plánovali odklízecí práce zahájit až dnes, s ohledem na hrozbu dalších dešťů je ale uspíšili. Jen na krajských komunikacích v oblasti Nového Oldřichova napáchala blesková povodeň škody kolem 20 milionů korun.

Voda zaplavila silnice a sklepy v Otrokovicích, hladina již opadla

Pondělní přívalový déšť, který se večer přehnal nad některými místy Zlínského kraje, zaplavil silnice a sklepy rodinných i bytových domů v Otrokovicích na Zlínsku. Voda již opadla, v terénu jsou nyní pracovníci technických služeb, kteří čistí zanesené kanály a příkopy. Nikdo nebyl zraněn.


Policie nasadila do terénu post-traumatický tým

V postižených oblastech působí i post-traumatický tým, který úzce spolupracuje s Českým červeným křížem. Ve vytopených oblastech pomáhají lidem psychicky zvládat situaci. V postižených oblastech odstraňuje následky povodní 20 armádních vozidel a 24 vojáků. Od dnešního dne Jihočeský kraj vyhlásil sbírku na pomoc lidem postiženým povodní. Peníze je možné posílat na konto sbírky na číslo účtu 47 49 47 49/0300. Se žádostmi o pomoc a s konkrétními nabídkami materiální pomoci se mohou lidé obracet na Zelenou linku kraje 800 100 450.

Armádní ženisté vybudují na Novojičínsku pět provizorních mostů, které nahradí mosty poničené červnovou povodní. Dohodli se na tom dnes v Novém Jičíně zástupci Armády ČR se starosty postižených obcí. Provizorní mosty budou stát v místech do doby, než se začnou stavět nová přemostění. Podle dosavadních předpokladů by armádou postavené konstrukce mohly na Novojičínsku zůstat tři roky.

Následky povodní v Benešově nad Ploučnicí
Zdroj: ČT24/ČTK