Na Otavě se převrátil raft se šesti lidmi, po jednom muži se pátrá

Strakonice - Na Otavě ve Strakonicích se dnes převrátil raft se šesti lidmi. Hasiči a kolemjdoucí pět z nich vylovili, po jednom muži stále pátrají. Potápěči prohledávají dno a monitorují břeh a hladinu řeky po proudu. Záchranáři museli jednu z vodaček oživovat, vrtulník ji v kritickém stavu přepravil do českobudějovické nemocnice, kde skončili i další dva vodáci. Při záchraně se převrátila také loď se třemi hasiči. Jeden z nich málem utonul. Na Otavě ve Strakonicích v současnosti neplatí ani první povodňový stupeň. Podle mluvčí hasičů Jihočeského kraje Nicol Hovorkové zasahují na místě čtyři profesionální jednotky a jedna dobrovolná.

Raft se kolem poledne převrátil na jezu pod pivovarem. „Ve Strakonicích přes pro vodáky nesjízdný jez nafukovací člun přenesli, pod jezem však raft proti jezu obrátili a pluli přímo do vířící se vody pod jezem. Ta člun převrátila a šest osob, dvě ženy a čtyři muži, se ocitli v řece,“ uvedla mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková. V nemocnici skončili dvě ženy a jeden muž. Vodáci ve věku od 20 do 43 let byli ze západních Čech. 

Celou událost sledovali dva vodáci, z nichž jeden byl profesionální hasič z Frýdku-Místku. Zavolali na linku 112 a snažili se tonoucí až do příjezdu záchranářů zachránit. „Do vody vhodili záchranné lano s pytlem a jednoho z tonoucích mužů vytáhli na břeh,“ uvedla Nováková.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Při záchraně vodáků se převrátila také loď se třemi hasiči. „Došlo k poruše na motoru člunu a dostali se také pod jez,“ řekl ČT ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš. Jeden z hasičů málem utonul a museli ho oživovat záchranáři. Nyní je na anesteziologicko-resuscitačním oddělení strakonické nemocnice. Hladiny některých jihočeských řek se zvedly zhruba před 14 dny. Policie stále varuje vodáky, aby se v těchto dnech nevydávali na vodu a ani se nepohybovali v blízkosti rozvodněných řek.


Na jihu Čech není letos dnešní případ první, kdy se v řece topili vodáci. Koncem června utonul padesátiletý muž ve Větřní na Českokrumlovsku, který splouval Vltavu společně se dvěma kamarády. Za poslední čtyři dny evidují hasiči pět zásahů. „Už se nám podařilo zachránit 13 osob,“ dodala Hovorková.

Vydáno pod