Podle Jandáka stojí za poklesem preferencí ČSSD eurovolby

Praha - Podle volebního lídra ČSSD v Jihočeském kraji Vítězslava Jandáka stojí za klesajícími volebními preferencemi sociální demokracie výsledek voleb do Evropského parlamentu. V nich ČSSD získala 7 křesel, namísto 8 a 9 křesel, o jejichž zisku jakožto cíli voleb mluvil předseda strany Jiří Paroubek. Podle Jandáka stojí za tímto výsledkem špatně vedená kampaň a opakování témat.

„Myslím si, že byla velmi špatně dělaná kampaň. Opakovala se témata z krajských voleb a každá kampaň je záležitost kreativity. Určitě ale volební výsledek není reakce na vládu v krajích,“ řekl Jandák s tím, že za volební prohrou s ODS nestojí zmatek v rušení regulačních poplatků, jež ČSSD od výhry podzimních krajských voleb spustila.

Jandák by byl rád, kdyby Zubová vstoupila do ČSSD

Interview ČT24

Jandák se v Interview ČT24 pozitivně vyslovil i k nominaci někdejší zelené poslankyně Olgy Zubové na pražskou kandidátku ČSSD (kandiduje jako nezávislá). „Byl bych rád, kdyby vstoupila do sociální demokracie,“ řekl bývalý sociálnědemokratický ministr kultury. Její kandidatura za ČSSD je podle Jandáka pochopitelná, neboť se v průběhu uplynulých tří let její názory a názory sociální demokracie přibližovaly a v mnoha případech shodovaly.

Někteří představitelé ČSSD přitom nebyli z nominace současné předsedkyně Demokratické strany zelených (vznikla po vyloučení Zubové a několika dalších členů ze Strany zelených Martina Bursíka) šťastná. „Já jsem se o nominaci Zubové dozvěděl večer z internetu. Tomuto kroku měla předcházet širší diskuse. ČSSD nemá zapotřebí se slučovat s malými a neúspěšnými politickými subjekty,“ upozornil 1. místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Olga Zubová
Zdroj: ČT24