Znamená Zubová pro ČSSD Soukupovy finance?

Praha - Umístění Olgy Zubové na pražskou kandidátku ČSSD bude zřejmě pro sociální demokracii znamenat, že straně, respektive její pražské organizaci, pomůže při předvolební kampani majitel mediální agentury Médea Jaromír Soukup. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN) a Mladá fronta Dnes (MfD). Překvapivé zařazení šéfky Demokratické strany zelených (DSZ) na kandidátku ČSSD ale podle slov Zubové žádné finance ČSSD nepřinese. Soukup se prý bude finančně účastnit pouze kampaně samotné.

HN uvedly, že sociální demokraté získají až miliony korun. Podle listu přechází spolu se členkou Demokratické strany zelených (DSZ) Zubovou do tábora ČSSD i její bohatý sponzor Soukup. „Vedeme diskusi s politickou reprezentací pražské sociální demokracie o tom, jak se zapojit,“ citoval ho deník. MfD podnikatel řekl, že o tom s pražským lídrem ČSSD Petrem Hulínským mluvil zatím jen krátce. „Chci jim pomoci naplánovat kampaň. Podívat se, jaké mají plochy, a když tak jim dát nějaké lepší,“ uvedl Soukup. Hulínský ale podle deníku odmítl, že by si nechal od Soukupa pomáhat. Přitom to byl právě Hulínský, kdo s nabídkou za Olgou Zubovou přišel.

Zubová, která byla nejdříve členkou sociální demokracie, poté Strany zelených a nyní předsedá DSZ, sama ve Studiu ČT24 popřela, že by věděla o Soukupově finanční účasti na kampani ČSSD. „Já si myslím, že na kampani ČSSD se finančně podílet nebude, bude se podílet na kampani DSZ. To znamená, že pomůže v kampani mé osobě,“ uvedla Zubová pro ČT s tím, že podrobněji s Jaromírem Soukupem o kampani zatím nehovořila.

Komentátor ČT Jindřich Šídlo:

„Případ Olgy Zubové připomíná případ Melčáka s Pohankou, byť sociální demokraté snesou celou řadu argumentů, proč to tak není… Místopředseda DSZ pan Soukup je významný podnikatel, který už dnes do novin vypráví, že sociálním demokratům, tedy Olze Zubové, hodlá významným způsobem pomoci. On prodává reklamní plochy, což se sociální demokracii může mimořádně hodit a to je důležitější část jejího přestupu.“

„Že pan Soukup bude podporovat DSZ, je při vší úctě úsměvné, protože žádná Demokratická strana zelených nekandiduje, kandiduje Olga Zubová za sociální demokracii.“

Vydáno pod