Přerovský soudce vydal zatykač na podnikatele Vaškůje

Zlín - Přerovský soudce vydal zatykač na Romana Vaškůje. Důvodem je soudní líčení z 2. července, kde měl vypovídat o své roli v údajném korupčním případu bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka. Zlínský podnikatel se ale soudu vyhnul. Od července měl navíc nastoupit trest 7,5 roku vězení za daňový únik. Do úterka to ale neudělal a nepřevzal ani soudní obsílku. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes, podle které tak Vaškůj možná přibude k českým podnikatelům, kteří "prchají před spravedlností".

„Vydal jsem na něj zatykač. Uvidíme, kde je. Lidé, kteří jsou v podobné situaci, obvykle volí destinace, kde na ně české úřady nemohou. Ale nechci předjímat,“ uvedl přerovský soudce Jiří Barbořík, podle kterého měl Vaškůj strach, že by u soudu mohl být zadržen a dodán do věznice. Pokud ho policie nenajde, soud s ním povede řízení jako s uprchlým.   

Vaškůj soudci několik dní před hlavním líčením prostřednistvím e-mailu sdělil, že je obchodně v Ázerbájdžánu a potom míří do Curychu. Důvodem cesty byla údajně reklamace zboží v hodnotě tří milionů korun. Jeho právní zástupce Michael Bartončík nechce o místě pobytu svého klienta mluvit.

Podnikatel byl už dříve odsouzen na 7,5 roku za daňové úniky při obchodování s palivy. Svoji vinu odmítá. Nyní mu navíc hrozí až osmiletý trest za to, že se údajně podílel na pokusu uplatit klíčovou svědkyni v Čunkově případu Marcelu Urbanovou.