Povodně Česko neopouští, na Dyji platí pohotovost

Brno - Kvůli vydatnému dešti v noci na dnešek stoupla hladina řeky Dyje. Druhý stupeň povodňové aktivity, takzvaná pohotovost, platí na třech místech v Jihomoravském kraji. Ke Znojmu přibylo také Podhradí a Janov na Moravské Dyji. Podle vodohospodářů se voda zatím nikde nevylila z břehů. V Bernarticích na Jesenicku, které jsou jednou z nejvíc zasažených obcí, se začalo bourat. Statik zatím rozhodl o demolici osmi objektů, které poškodila velká voda. Policisté také dnes neúspěšně pokračovali v pátrání po čtyřicetileté ženě z Benešova nad Ploučnicí, která je pohřešována od sobotní ničivé povodně. Hasiči zatím marně pátrají i po vodákovi, který v úterý spadl z raftu pod jezem u strakonického pivovaru.

Pohotovost ve Vranově a Znojmě platí už od úterka. Důvodem je vypouštění vody z Vranovské přehrady a vodní nádrže Znojmo. Vodohospodáři chtějí vytvořit prostor pro zadržení vody z očekávaných srážek. „Průtoky mají stoupající tendenci. Vypadá to, že na rakouské straně hranice bude voda kulminovat dopoledne, v Podhradí možná kolem poledne,“ dodala dispečerka Povodí Moravy.

Krajem se v úterý večer a v noci na dnešek přehnaly bouřky. Hasiči museli čerpat vodu ze sklepů a výkopu například v Boskovicích na Blanensku, Brně-Starém Lískovci a ve Vyškově. Na několika místech na Brněnsku hasiči odstraňovali z cest spadlé stromy.


Policejní hlídka s psovodem ráno zahájila další pátrání po pohřešované ženě. V Děčíně kontrolovala náhony Ploučnice a břehy Labe, kam se Ploučnice vlévá. Ženu se zatím najít nepodařilo. Policisté budou v pátrání pokračovat i ve čtvrtek. „V případě, že by tělo nevyplavalo do pátku, pak budou do akce na Ploučnici nasazeni potápěči, kteří by prohledali jezy a tůně s hlubokou vodou,“ dodal mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik. Hasiči a policisté dnes marně pátrali i po vodákovi, který v úterý spadl z raftu pod jezem u strakonického pivovaru. Policisté podruhé pročesávali oba břehy řeky Otavy od Strakonic až k Novým Kestřanům. Na pomoc při pátrání přilétl i policejní vrtulník. 

Na Jesenicku začaly demolice

V Bernarticích na Jesenicku, kde povodeň smetla devět z dvanácti mostů a poškodila i silnice, začaly první demolice poškozených objektů. Od rána v obci pracují vojáci z Bechyně, kteří si přivezli i potřebnou těžkou techniku. Dnes budou srovnány se zemí dva domy. Do neděle čeká stejný osud další dva rodinné domy, dvě chaty a dvě hospodářská stavení. Ze zbytků stodoly u jednoho z domů plánuje obec udělat památník.

Lidé nevědí, jak poškozené domy vysoušet

Igor Klimeš:

„Po povodních bychom se měli zamyslet nad efektivnější koordinací všech organizací a institucí, které se účastní odstraňování následků záplav. Kdyby existovaly zajeté principy, zejména v prvních krizových dnech by to velmi pomohlo.“

Podle šéfkoordinátora povodňové pomoci ze společnosti Člověk v tísni Igora Klimeše už na Novojičínsku není potřeba významný počet materiální pomoci: „Co chybí a co se trochu zanedbalo, je pomoc lidem nějakou radou nebo školením, jak mají postižené domy vysoušet.“ Člověk v tísni proto plánuje školicí programy, které budou lidem v postižených oblastech poskytovat spolupracovníci organizace: „Pomohou lidem sestavit plán, jak v domě postupovat a jak používat příslušnou techniku.“

Starostům zaplavených obcí na jihu Čech vadí údajně i neudržované toky a stav krajiny. Chtějí se proto více zaměřit na prevenci povodní, které podle nich mohou přijít kdykoli znovu. Například podle starostky Volyně Lenky Nestřebové se dalo škodám předejít, pokud by bylo vyčištěno koryto řeky Volyňky, kde ležela půlmetrová vrstva bahna. Chyby se dělají i v hospodaření na polích, kde se pěstuje hlavně řepka či kukuřice, a krajina není schopna zadržet žádnou vodu.

Dětský tábor v Ratajích na Táborsku se musel přestěhovat

Dětský tábor v Ratajích na Táborsku se dnes musel stěhovat na jinou základnu. Během pondělní noc místo zaplavila voda z rozvodněné říčky Smutná. Děti i jejich vedoucí museli evakuovat hasiči do kulturního domu v Ratajích. Louka, kde ještě nedávno stálo patnáct stanů, je ale pořád promáčená. Dívky ze skautského oddílu tak zbytek tábora prožijí na základně v Liškách u Bechyně.

Škody začali odstraňovat také zaměstnanci Krkonošského národního parku. Voda poškodila turistické cesty i koryta potoků. Na mnoha místech hor teď turisté můžou vidět pracovat těžkou techniku, která následky lijáků odstraňuje. Podle správců parku půjdou škody do milionů korun.