Povodní zasažené obce dostanou až 4 miliardy z dluhopisů

Vodňany - Ministerský předseda úřednické vlády Jan Fischer navštívil dnes povodněmi postižené lokality v jižních Čechách. Společně s dalšími ministry kabinetu a jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou hovořil se starosty obcí nejvýrazněji dotčených letošními rozvodněnými toky. Starostům vadí údajně neudržované toky i stav krajiny. Chtějí se více zaměřit na prevenci povodní, které podle nich mohou přijít kdykoli znovu. Ministr financí Eduard Janota přislíbil prodej dluhopisů, z kterého by získal na obnovu měst a obcí okolo tří až čtyř miliard. Peníze na obnovu postižených oblastí by podle premiéra měly dorazit zhruba do měsíce.

Fischer odůvodnil přítomnost ministra financí Eduarda Janoty a ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky tím, že po období záchrany již nadchází fáze obnovy postižených lokalit. Hejtman Zimola dodal, že od zítřejší půlnoci končí v jím spravovaném regionu stav povodňového nebezpečí. Vyčíslení škod ve 160 zasažených městech a obcích hodlá hejtman předložit během příštího týdne, starostové totiž začnou závazně hlásit škody právě až od skončení stavu nebezpečí. Zimola škody velmi hrubě odhadl v řádech stamilionů, zničená je obecní infrastruktura nebo třeba čističky odpadních vod.

Ministr financí počítá pro obnovu se dvěma finančními zdroji: Desítky milionů korun určené na záchranné práce by v tuto chvíli už měly být k dispozici zasaženým regionům, zhruba miliardu vláda získá z nevyčerpaných peněz určených na obnovu po povodních v roce 2006. Rovněž přebytky z ministerstev zemědělství a pro místní rozvoj z loňského roku pomohou na likvidaci škod po povodních. Janota rovněž upustil od záměru vydat speciální povodňové dluhopisy. Přístoupí však k prodeji běžných korunových dluhopisů Evropské investiční bance, z čehož odhaduje získat na obnovu po povodních zhruba 3 až 4 miliardy.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Starostka Volyně Lenka Nestřebová soudí, že se dalo škodám předejít vyčištěním koryta řeky Volyňky. Ležela tam ale prý půlmetrová vrstva bahna. „Ve špatném stavu jsou také například Dubský, Budyňský a Bílský potok, obce kolem nich jsou postiženy při sebemenší bouři,“ řekl na setkání s premiérem vodňanský starosta Václav Heřman. Zdůraznil, že chyby se dělají i v hospodaření na polích, kde se pěstuje hlavně řepka či kukuřice, a krajina není schopna zadržet žádnou vodu.

Podle prachatického starosty Jana Bauera obce i podnikatelé volají také po poradenství. „Jenom se vynakládají peníze na odstraňování škod, přitom se to může stát za pár dní znovu,“ zdůraznil Bauer. Chybou také je povolování staveb v záplavových zónách. „Není možné si myslet, že města můžou nebo jsou povinny v podstatě chránit majetek fyzických osob, to by byla falešná iluze,“ řekl Jaromír Hlaváč, starosta Protivína, kde povodeň zaplavila 40 domů.

Povodně
Zdroj: ČT24