V létě hrozí typická onemocnění - průjem a salmonela

Praha - V horkých letních dnech hrozí dětem i dospělým častěji průjmová onemocnění doprovázená ztrátou tekutin. Značné odvodnění může ohrozit i život pacienta, zejména právě menších dětí. K šíření infekce přispívá pobyt v dětských kolektivech, na táborech a podobně, neboť rychlost nákazy je relativně veliká. Typickým letním onemocněním je také salmonelóza. Za problémy trávicího traktu v tomto období stojí často grilování - pokud nejsou pokrmy dostatečně tepelně upraveny.

Zatímco v roce 2000 nepřekročil počet virových střevních infekcí 1 200 případů, loni bylo hlášeno už přes 6 600 případů. Podobně téměř 700 hlášených případů z letošního června skoro desetinásobně překračuje 70 případů tohoto typu infekce z roku 2000.

Onemocnění trávicího traktu v letních měsících souvisí také se způsobem stravování - hodně se griluje a masa nejsou vhodně tepelně upravená. Bakterie mohou ulpívat i na noži. Nože i prkýnko je třeba pořádně omýt před přípravou dalších zeleninových salátů a podobně. Nakazit se lze i požitím kontaminované vody. Průjmová onemocnění doprovází často zvracení, bolesti břicha a teplota.

Další komplikací letních měsíců jsou bakteriální onemocnění, ke kterým patří salmonelóza. Největší problém je u výrobků připravených z vajec, které je třeba rovněž dostatečně tepelně upravit. Klasické zdroje nákazy jsou pak majonézy, zákusky, lahůdkové saláty, ale i zmrzliny.