Státní zastupitelství chce opět změnu soudce ve sporech s Ištvanem

Olomouc - Státní orgány se již podruhé v soudních sporech s bývalým vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem snaží o výměnu stanoveného soudce. Informuje o tom dnešní Právo. Ištvan byl v minulosti na návrh své nadřízené Renaty Vesecké sesazen ze svého postu kvůli vyšetřování případu někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Právě odvolání státního zástupce se týkal jeho první spor, ve kterém žaloval ministerstvo spravedlnosti, a který měl být přesunut z Olomouce do Prahy. Nakonec se tak nestalo.

Návrh na výměnu soudce vnímá Ištvan jako snahu zasáhnout do ústavního práva na zákonného soudce. Nová šéfka olomouckého vrchního státního zastupitelství (VSZ) Milena Hojovcová ale tvrdí, že ji k podání námitek a návrhu na změnu soudu vedly vážné důvody. „Chci, aby bylo v této věci zaručeno, že soudy budou rozhodovat nepodjatě,“ citoval ji deník Právo.

Ištvan podal žalobu na VSZ v Olomouci kvůli tomu, že byl přeložen z pobočky VSZ v Brně, kde žije, právě do Olomouce. Minulý týden zastupitelství v čele s Hojovcovou předložilo  k ostravskému soudu, který měl spor řešit, námitky pro podjatost. Ištvan za tím vidí účelovost a považuje to za další pokus, jak některé případy účelově odejmout zákonnému soudci.

První případ přesunutí sporu

Státní orgány chtěly již letos v březnu přesunout jiný Ištvanův spor z olomouckého okresního soudu k obvodnímu soudu pro Prahu 2. Tento spor souvisel s Ištvanovou žalobou na ministra spravedlnosti kvůli jeho odvolání z funkce vrchního státního zástupce. Nejvyšší soud v Brně však požadavek ministerstva na přesunutí nakonec zamítl a nechal případ olomouckému soudu.

Ištvanovo odvolání podle médií souviselo s údajnou Čunkovou korupční kauzou. Vrchního žalobce odvolal tehdejší ministr Jiří Pospíšil na návrh nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké. Tvrdila, že Ištvan nezabránil únikům informací z neukončených kauz a nezvládal koordinovat zastupitelství.