Prezident Klaus jmenoval Petra Rafaje do funkce předsedy ÚOHS

Praha - Prezident Václav Klaus dnes jmenoval Petra Rafaje (ČSSD) do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jmenování Rafaje koncem června schválila vláda premiéra Jana Fischera. Antimonopolní úřad byl bez šéfa od 8. června, kdy na funkci rezignoval Martin Pecina kvůli přechodu na post ministr vnitra ve Fischerově vládě.

Mandát předsedy ÚOHS je šestiletý. Předseda úřadu nesmí být členem žádné politické strany nebo politického hnutí. Rafaj dříve uvedl, že se vzdá své stranické příslušnosti k ČSSD a zanechá i komerčních aktivit.

Nový šéf ÚOHS dnes novinářům řekl, že si přeje, aby antimonopolní úřad byl otevřený a nepůsobil pouze restriktivně. „Aby se daly zjistit skutečné problémy trhu, je nutno mluvit s podnikateli a politiky,“ řekl dále s tím, že se domnívá, že jeho práce nebude v době krize jednoduchá, jelikož se firmy, které jsou pod tlakem, mohou pokoušet o „nepoctivé jednání.“

Analytik ČT Jindřich Šídlo ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Analytik ČT Jindřich Šídlo:

Rafaj vstoupil do ČSSD v roce 1997 a od roku 2002 je jejím poslancem. Zkušenosti má i s komunální politikou. V letech 1998 až 2002 byl místostarostou města Frýdek-Místek, na tamní radnici působí jako zastupitel dodnes. V letech 2000 až 2002 byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje. Rafaj je rovněž členem dozorčí rady Letiště Praha, v minulosti působil i jako předseda dozorčí rady státního podniku Povodí Odry. Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Je ženatý a má dvě dcery.

Jindřich Šídlo ve Studiu ČT24
Zdroj: ČT24