Klid pro Jižní spojku: Opravy končí v sobotu, pokračovat se nebude

Praha - Frézování pravého jízdního pruhu ulice 5. května, které v úterý způsobilo dopravní kolaps na pražské Jižní spojce a kolony dlouhé až 25 kilometrů, skončí v poledne 11. června. Dohodli se na tom dnes zástupci pražského magistrátu a Technické správy komunikací (TSK). Omezení, které po celý týden komplikuje v hlavním městě dopravu, mělo trvat až do příštího pátku, kdy měl přijít na řadu levý jízdní pruh. Dnes se kvůli opravám Jižní spojka ucpala také, kolony stály od Roztyl až k Barrandovskému mostu. Mluvčí TSK Tomáš Mrázek uvedl, že důvodem předčasného ukončení oprav je právě neúnosná dopravní situace.

Situace se nezlepšila ani dnes odpoledne. „Jižní spojka zhruba od pěti hodin stojí úplně celá až k Barrandovskému mostu. Řidiči musí počítat se zhruba 45 minutami zpoždění,“ řekla pracovnice Dopravního informačního centra (DIC). V průběhu večera se situace zklidnila a nyní projedete úsekem bez obtíží.

Na několik set metrů dlouhém opravovaném úseku bude položen nový živičný povrch. Situaci v tomto úseku od úterý monitorují policisté.

Pražský magistrát tvrdí, že řidiči mohou očekávat dopravní komplikace po celou dobu rekonstrukce. Největší problémy nastávají v místě, kde se snižuje počet jízdních pruhů a kde je pravý pruh téměř trvale zaplněn kamiony. Objížďka pro nákladní vozidla není možná, osobní automobily mohou podle magistrátu využít Vídeňskou ulici, která ale bývá také velmi zatížená.

Frekventovaná silnice je zúžena od pondělí. Už v úterý, což byl první pracovní den po zahájení frézování, se odpoledne v pravém pruhu tvořila až pětadvacetikilometrová kolona, ve které stály hlavně kamiony, a situace se zlepšila až pozdě večer. Ve středu byla situace klidnější. Tvořily se sice také dlouhé kolony, ale plynule popojížděly.

Jižní spojka není jedinou dopravní tepnou, jejíž opravy komplikují provoz. Francouzská ulice dostává nový povrch a téměř do konce srpna bude částečně uzavřená i Záběhlická ulice. „Chystáme několik oprav na zásadních komunikacích jako je Kbelská nebo další část Jižní spojky,“ řekl Mrázek s tím, že letní měsíce jsou pro opravu vozovky nejvhodnějším obdobím.