Kovářová: Situace ve vězeňství je napjatá, nicméně zvladatelná

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová má za sebou dvoudenní inspekci českých a moravských věznic, během které se na vlastní oči informovala o jejich kapacitním stavu a možnostech dalšího navýšení. Dle jejího vyjádření pro ČT je situace v českých věznicích napjatá, nicméně vězeňská služba ji prozatím zvládá. Žádný "kolaps" proto prý nehrozí. Problém by podle ministryně mohl vyřešit nový druh trestu zahrnutý v trestní řádu od 1 ledna 2009 - systém domácího vězení s využitím elektronických obojků.

V českých a moravských věznicích se v současné době nachází na 22 tisíc trestanců, což činí nejvyšší číslo do roku 2000. Dalších téměř 7 500 osob na výkon trestu teprve čeká. „Je pravda, že některé věznice jsou naplněny na 115 až 130 procent, vězeňská služba to však zvládá. Budu to dál monitorovat a s ředitelem vězeňské služby hledáme kroky a cesty jak danou situaci řešit,“ uvedla Kovářová.

V případě zhoršení situace je možné, že by se vězni museli ubytovávat například v tělocvičnách. Ministerstvo však má připravené další varianty. Před 14 dny byla otevřena věznice v Rapoticích, za další dva týdny se otevře nový blok pro 200 vězňů v Kynšperku nad Ohří. Problém by podle ministryně Kovářové mohl pomoci vyřešit projekt domácího vězení.

Daniela Kovářová hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Doma minimálně mezi 20:00 až 5:00

„Předpokládáme, že by byl ukládán těm odsouzeným, kteří se dopustili majetkové trestné činnosti a současně jsou výdělečně činní. Měli by se doma podle trestního řádu zdržovat mezi osmou večerní a pátou hodinou ranní, pokud soud nerozhodne jinak. Monitorovací systém v podobě jakýchsi zvětšených hodinek s vysílaným signálem by hlídal, kde se odsouzení právě nacházejí,“ vysvětluje ministryně.

Resort nyní schání k realizování nového druhu trestu peníze. „Tento projekt je nákladný, v současné době se justice potýká s problémy, proto jsme vymysleli systém, kterým přeneseme finanční zátěž na odsouzené,“ uvádí Kovářová. Samotný obojek přijde zhruba 5 tisíc korun. Podle ministryně však zřejmě nepůjde o jeho přímou koupi a následné vlastnictví. „I v současnosti platí odsouzení jistou částku jako paušální výhodu za výkon trestu, takže by to probíhalo nějak podobně“.