Hladina Dyje klesla, na jihu Čech se hlavně uklízí

Praha - Hladina řeky Dyje v noci na dnešek poklesla. Vodohospodáři z Povodí Moravy odvolali pohotovost ve všech třech svých měřicích stanicích, kde ve středu platil druhý stupeň povodňové aktivity. Na šesti stanicích na Dyji přetrvává první stupeň, tedy bdělost. Na jihu Čech se teď hlavně uklízí a sčítají škody. Lidé v těchto dvou regionech, kterým záplavy poničily studny s pitnou vodou, dostanou od Českého červeného kříže příspěvek na jejich vyčištění. Pátraní po ženě z Benešova nad Ploučnicí, která se pohřešuje od sobotní ničivé povodně na Děčínsku, bude pokračovat zítra. Nasazeni budou i potápěči. Ústecký kraj zase pomůže svým občanům jednorázovým darem až ve výši třicet tisíc korun.

Bdělost na Dyji přetrvává pod přehradami ve Znojmě a ve Vranově nad Dyjí. Vodohospodáři snižují hladinu nádrží, aby vytvořili prostor pro zachycení případných srážek. První stupeň dnes ráno evidovali vodohospodáři také v Hevlíně na Znojemsku a Ladné a Nových Mlýnech na Břeclavsku.

Na jihu Čech se po povodních uklízí a sčítají se škody. Podle předběžných odhadů půjdou do stovek milionů. Hejtman kraje odvolá dnes o půlnoci stav nebezpečí, který doteď platil v 75 obcích. Jihočeský hejtman ho vyhlásil 28. června. Původně měl trvat do 17. července, situace se ale uklidňuje. Znamená to ale, že obce musí do týdne od ukončení stavu nebezpečí vyčíslit škody. Redaktor ČT Jiří Bydžovský navštívil dvě postižené obce. V Protivíně mají podle něj už téměř uklizeno, zbývá už jen odčerpat vodu ze dvou lagun, které zanechala řekla Blanice uprostřed obce. Podobná situace panuje také v Putimi, kde se čistí domovní kanalizace.

V regionu sčítají škody také zemědělci. Stovky milionů korun budou stát povodně jen jihočeské zemědělce. Voda tady zničila, nebo poškodila téměř 2000 hektarů půdy, nebo 54 rybníků. Práce navíc komplikují podmáčená pole. Část úrody by ale měla být pojištěná. A vyplaveným družstvům i soukromým zemědělcům pomůže do určité míry i vláda.

Pomoc pro postižené: povodňové domky, příspěvek na studně a jednorázové dary

Povodňové domky pro obyvatele záplavami postiženého Novojičínska by v budoucnu mohly vzniknout zřejmě ve třech obcích - nejhůře postiženém Jeseníku nad Odrou, v Životicích a Kuníně. Jsou to obce s největším počtem demolic, bez střechy nad hlavou v nich zůstalo několik desítek lidí. Vhodné pozemky pro výstavbu není problém najít, budou se ale muset zasíťovat. S tím by mohl pomoci kraj nebo EU. Někteří postižení jsou připraveni domky si postavit sami svépomocí, jiným pomůže stát.

Vojáci také začali v tomto regionu stavět mosty. Celkem jich na žádost starostů postaví pět. Jako první se nového mostu dočkal Kunín. Tamní konstrukce nevydržela víc než sedmimetrový nápor řeky Jičínky.

Dvanáct dětí z Novojičínska, které prožily nedávné záplavy, vyrazilo na tábor. Jejich pobyt hradí Nadace naše dítě a rodiče dětí ze školky Beruška, která tábor pořádá. Podle odborníků jim týdenní odreagování může pomoci odbourat stres z nepříjemných zážitků.

Lidé z Moravy a jižních Čech, jejichž studna byla při letošních letních záplavách znečištěna, dostanou od Českého červeného kříže finanční příspěvek 4 500 korun na její vyčištění. Podmínkou získání příspěvku je, že tato studna je pro žadatele jediným zdrojem pitné vody. Už minulý týden oznámilo ministerstvo zdravotnictví, že vyčlenilo na rozbory vody ve znečištěných studních 1,5 milionu korun. Také zde je podmínkou, že na bezplatnou sanaci má nárok ten, pro něhož studna představuje jediný zdroj pitné vody. Ministerstvo za něj pak uhradí náklady asi 1 600 korun.

Ústecký kraj nabízí občanům Děčínska postiženým povodněmi jednorázový finanční dar. Ten mohou získat fyzické osoby trvale žijící ve vytopeném objektu s tím, že v případě částečného zatopení bude částka 10 000 korun, při středním 20 000 korun a v případě zatopení celého objektu 30 000 korun.