ČSSD ztrácí popularitu, volby do sněmovny by vyhrála ODS

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by nyní podle volebního modelu agentury Median vyhrála ODS s 34,2 procenty před ČSSD, která by získala 33 procent hlasů. Třetí by skončili komunisté, které by volilo 12,1 procenta Čechů. Přes pětiprocentní hranici by se dostali i lidovci, kterým by dalo hlas 6,5 procenta lidí. Zelení by ve sněmovně nezasedli, mají podporu jen u 2,6 procent voličů. Novou stranu TOP09 by podpořilo 3,1 procenta voličů. Její preference ale mohou být podle Medianu podstatně vyšší, protože lidé oslovení počátkem června ji ještě nemohli uvádět.

Volební model zahrnuje voliče, kteří by šli k volbám a jsou rozhodnuti, jakou stranu by volili. V úvahu je nutné ale brát statistickou odchylku, která činí zhruba čtyři procenta u velkých stran a dvě procenta u menších. Median průzkum uskutečnil od 2. června do 1. července.

V porovnání s květnovým průzkumem si občanští demokraté polepšili o 5,9 procenta, sociální demokraté si naopak pohoršili o 2,6 procenta. U komunistů a lidovců se výsledky výrazně nezměnily. O dvě procenta se od května snížila podpora Strany zelených. K volebním urnám by přišlo 60 procent voličů.


Agentura zjišťovala i stranické preference, které zahrnují i odpovědi lidí, kteří nejsou rozhodnuti, koho by volili, nebo by k volbám nešli. Také podle nich má největší sympatie ODS, a to od 19 procent lidí. Následuje ČSSD s 18,4 procenty, KSČM s 6,7 procenty, KDU-ČSL s 3,6 a TOP09 s 1,4 procenty hlasů.