Za únik nahrávky v kauze Savoy padly peněžité tresty

Praha - Bývalý pracovník rozvědky Petr Bakeš má zaplatit sto tisíc korun a bývalý policista Jiří Dvořák pak čtyřicet tisíc korun za podíl na úniku videonahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa v hotelu Savoy. Soud rozhodl trestním příkazem, rozhodnutí je ale zatím nepravomocné. Dvořákův advokát už prohlásil, že proti verdiktu podá jeho klient odpor, aby bylo nařízeno hlavní líčení a v něm prokázána jeho nevina. Mužům hrozí až pětileté tresty vězení. Schůzka se odehrála před loňskou volbou hlavy státu.

Soud je uznal vinnými ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Dvořák navíc dostal roční zákaz činnosti u všech složek policie, Bakeš dostal dvouletý zákaz činnosti.

Dvořák měl neoprávněně a pod smyšlenou záminkou získal od vedení hotelu Savoy DVD, na němž byla nahrávka schůzky Šloufa s Weiglem. Disk potom údajně předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím.

Setkání Weigla se Šloufem nahrály bezpečnostní kamery hotelu, záznam schůzky unikl a čtyři dny před prezidentskou volbou jej zveřejnil server Aktuálně.cz. Zveřejnění nahrávky mělo například vliv na rozhodnutí Strany zelených, že se přikloní k veřejné volbě. Rovněž se tehdy začalo spekulovat o tom, že Weigl mohl se Šloufem jednat o možnosti získat hlasy pro kandidáta ODS Václava Klause od sociálních demokratů, jejichž lídři prosazovali Jana Švejnara.

Weigl později při výslechu na státním zastupitelství uvedl, že druhou schůzku se Šloufem inicioval kvůli dojednání případné podpory pro současného prezidenta od bývalého předsedy ČSSD a někdejšího premiéra Miloše Zemana. Šlouf, který podporoval Klausovo znovuzvolení, již dříve řekl, že se s Weiglem sice setkal, prezidentská volba prý ale nebyla hlavním tématem jejich rozhovoru. Schůzku prý vyvolal sám za účelem „obnovení kontaktu na společného známého“.

Kamerový záznam z hotelu Savoy
Zdroj: ČT24