Pardubice chystají změnu v MHD

Pardubice - Dopravní podnik města Pardubic plánuje úpravu jízdních řádů a intervalů mezi jednotlivými spoji. Chce tím snížit náklady a zefektivnit provoz autobusových a trolejbusových linek tak, jak to po něm požaduje pardubická radnice. Frekventovaných tras by se úpravy dotknout neměly. Obyvatelé Pardubic mají obavy, že se stav, častokrát nevyhovující již nyní, ještě zhorší.

Podle analýzy, kterou si nechalo město vypracovat, by dopravní podnik mohl najezdit o padesát až šedesát tisíc kilometrů méně. „Představenstvo dalo úkol řediteli podniku a vedení podniku, aby se úsporami zásadně zaobíralo, a je možné, že u některých linek skutečně dojde ke snížení počtu najetých kilometrů,“ řekl pardubický radní a předseda představenstva městského dopravního podniku Jaroslav Klvaňa.

Dopravní podnik přislíbil, že rozsah spojů zachová, přičemž jen zlepší jejich koordinaci. „Je to poměrně komplikovaný úkol, nicméně má řešení, má řešení v redukci spojů, které jsou výpomocné, které řeší nějaké specifické požadavky,“ představil další cestu k úspoře ředitel Dopravního podniku města Pardubic, a.s. Tomáš Pelikán. Pokud plánované změny na linkách pardubické městské dopravy schválí rada města, začnou platit od listopadu letošního roku.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pardubičtí ale radním ani dopravnímu podniku nevěří. Již nyní si stěžují na dlouhé prodlevy u jednotlivých linek. Kritici navíc upozorňují, že na jednu stranu hledá městská hromadná doprava úspory, na stranu druhou ve svém areálu staví novou stanici na stlačený zemní plyn za 35 milionů korun a nakupuje ekologické autobusy. Podle ředitele však jde o dlouhodobě chystané investice, které se vyplatí.