Karlovarský kraj chce lidem vracet poplatky ze všech lékáren

Karlovy Vary - Karlovarský kraj zřejmě bude vracet zdravotnické poplatky ve všech lékárnách. Lidé budou muset na kraj zasílat vyplněný formulář s ústřižkem z lékárny a kraj bude peníze vyplácet zpětně. Uvedl to hejtman Josef Novotný (ČSSD) s tím, že se přesná pravidla vracení poplatků teprve dojednávají. Návrh by mohl začít platit asi za dva měsíce. Kraje zatím vracejí třicetikorunové poplatky za recept jen v krajských zařízeních.

„Slibovali jsme, že otevřeme krajské lékárny i v Sokolově a Chebu, ale nepodařilo se nám sehnat personál, magistry a laborantky. Prostory bychom našli. Proto chceme jít touto cestou. Lidé si koupí léky v jakékoli lékárně a ústřižek spolu s žádostí o vrácení poplatku pošlou na kraj. My jim zpětně buď na účet, nebo složenkou peníze pošleme,“ řekl hejtman.   

Mohlo by to ulehčit jediné krajské lékárně v areálu karlovarské nemocnice. Po zavedení vracení poplatků jí prudce vzrostla návštěvnost a lékárna v personálním oslabení sotva stačila pacienty obsluhovat a navíc plnit svou hlavní činnost, tedy zásobovat nemocnici léky.  

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Podle radní pro zdravotnictví Bereniky Podzemské by se tak kraj mohl vyhnout i případným soudním sporům se soukromými lékárnami. Ty se cítí postupem krajů diskriminovány, protože jim poté, co začaly kraje hradit regulační poplatky ve svých lékárnách, výrazně klesl počet zákazníků. Také Podzemská zdůraznila, že je nápad teprve ve fázi zrodu a ještě není vyšeřena například otázka refundace poplatků. Nápad hradit ve všech lékárnách už uvítal zástupce majitelů soukromých lékáren Marek Hampel, politici už prý snad pochopili stížnosti soukromých lékáren na diskriminaci.

Nevýhodou navrhovaného opatření bude to, že si lidé budou muset buď z webových stránek kraje, nebo v krajských nemocnicích vyzvednout formulář, vyplnit jej a poslat spolu s ústřižkem z lékárny. Pro řadu pacientů to bude příliš komplikované a navíc budou muset zaplatit za poštovné. Návrh ale počítá i s tím, že pacienti, kteří chodí do lékárny častěji, by mohli posílat žádost o vrácení poplatků například jednou za měsíc, a ne po každé návštěvě lékárny.   

Na vracení poplatků si Karlovarský kraj letos vyčlenil 30 milionů korun. Zatím je ale vracel jen za lékařské a lékárenské služby ve vlastních zařízeních. Kolik peněz by mohl nový postup vracení poplatků v lékárnách kraj stát, je zatím těžké odhadnout. „Odhadujeme, že by o vrácení poplatku mohlo požádat tak 20 procent pacientů,“ uvedla Podzemská.

Léky
Zdroj: ČT24