O zakonzervování tanků ministerstvo nejednalo

Praha - Vedení ministerstva obrany podle ministra Martina Bartáka nerozhodlo a ani nejednalo o konzervaci modernizovaných tanků T-72M4, nebo dokonce o zrušení tankového vojska. Ministr tak reagoval na dnešní článek Lidových novin, podle něhož nutí úsporná opatření armádu k eliminaci tankového vojska. Článek je podle Bartáka spekulativní a nezakládá se na pravdě, nicméně případné zakonzervování tanků zcela nevyloučil.

„V současné době pracuje generální štáb a Armáda ČR na variantách řešení úsporných opatření u všech složek resortu ministerstva obrany. Definitivní návrhy by měly být hotové do konce roku 2009 a před jejich realizací budou projednány na půdě vlády a příslušných výborů Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR,“ uvedl Barták v tiskové zprávě.

Mluvčí generálního štábu Mira Třebická:

„Útlum provozu tankové techniky je jednou z cest úspor“.

Armáda ČR má v současnosti jediný tankový prapor dislokovaný v Přáslavicích, který je vybaven 33 modernizovanými tanky T-72M4. Kromě toho je několik desítek nemodernizovaných tanků T-72 zakonzervováno pro případnou modernizaci a nasazení, kdyby se zvýšilo riziko konvenčního vojenského konfliktu v Evropě.

Jeden z vojáků sloužící v Přáslavicích Lidovým novinám řekl, že o zakonzervování tanků se mluví dlouho. „Když se tanky zakonzervují, tak už nikdy nevyjedou,“ citovaly ho noviny. To, že se jedná, potvrdil listu i velitel 7. mechanizované brigády „Dukelská“ Hranice Ivo Střecha, pod kterou spadá tankový prapor Přáslavice.

Modernizované tanky se zaváděly do výzbroje za náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého. Podle něj je chystané zakonzervování důsledkem dřívějších chybných rozhodnutí - snížení počtu tanků z původních 134 na 30 a změny organizační struktury mechanizovaných brigád. „Z hlediska taktického nemá 30 tanků smysl,“ řekl LN Šedivý.

Generální štáb Armády ČR
Zdroj: ČT24