Na Slovensko bez obav, dopravní předpisy se téměř neliší

Bratislava - Na Slovensko, k našim nejbližším sousedům, z Čech ročně zamíří necelých 800 tisíc turistů a země pod Tatrami je tak po Chorvatsku nejnavštěvovanější lokalitou. Čechy láká nejen dovolená bez jazykových bariér, ale i štíty Tater, slovenské památky nebo oblíbené termální lázně. Ani doprava na Slovensko není problematická. Vedle rozšiřující se dálniční sítě totiž v zemi platí velmi podobné dopravní předpisy jako v Česku - na Slovensku je tak např. povinné celoroční svícení nebo padesátka v obci.

Od 1. února vstoupil v platnost nový silniční zákon, jehož hlavní změnou bylo právě snížení maximální povolené rychlosti v obci pro osobní auto ze 60 na 50 km/h. Maximální povolená rychlost mimo obec je 90 km/h a na dálnici 130 km/h. Stejně jako v České republice i na Slovensku se také nově musí celoročně svítit a rovněž zde platí zákaz používání mobilního telefonu bez soupravy handsfree. Pokuty za porušení se pohybují kolem 100 eur.

Povolený limit alkoholu v krvi je 0,2 promile oproti loňskému 0,3 promile. Policisté jakékoliv přestupky ostře pokutují, s přistoupením země do eurozóny a s přijetím eura pokuta navíc trojnásobně vzrostla a maximální sazba činí 1300 eur, tedy víc jak 35 000 korun.

Cestování na Slovensko (zdroj: ČT24)

Od začátku května platí povinnost vozit v autolékárničce tzv. kartu první pomoci, tedy obrazový a textový návod. Slovenská policie však uklidňuje, že se nové opatření netýká dosud neprošlých lékárniček, a tedy ani českých řidičů, jež mají povinnou výbavu v pořádku. Kartu tedy v lékárničce musí povinně vozit jen ti řidiči, kteří si lékárničku koupili až po letošním 1. květnu.

Kdo si chce krásy Slovenska užít na kole, měl by mít na paměti, že při jízdě mimo obec musí mít na hlavě povinně přilbu. Děti do 15 let ji při jízdě musí nosit i v obci. Výjimkou jsou stezky pro cyklisty, polní a lesní cesty či obytné zóny.

„Strýček Příhoda“ pro zimní měsíce:

Nejkritizovanější, ale platnou částí zmiňovaného únorového zákona je povinnost obout zimní pneumatiky, jestliže silnici pokryje souvislá sněhová pokrývka, led nebo námraza.