Povodeň jí vyplavila dům a manžel zemřel na rakovinu, přesto chce pomáhat druhým

Nový Jičín - Dva týdny po ničivých záplavách se ukazuje, jak silně zasáhly do osudů lidí a co dokáže solidarita. Čtyřiatřicetiletá Iveta přišla téměř o všechno, a krátce po povodni i o svého muže. Pomohli jí ale sousedé i úplně cizí lidé, což jí dodalo sílu. Teď chce zase ona na oplátku pomoci jiným a ve svém domě ve spolupráci s charitativní organizací Adra vybudovat bydlení pro mladé lidi z ústavů.

Manželé Březinovi se do Životic na Novojičínsku přestěhovali ještě před povodní, muž bojoval s rakovinou a měl to blíže k lékařům, čtyřikrát týdně totiž dojížděl na chemoterapii. Povodňová vlna zastihla manžele u známých, po návratů ale viděli, že zpustošila i jejich dům. Iveta s manželem ale na odklízení následků povodní nezůstala sama. „I když jsem tady úplně cizí, tak mi pomáhali sousedi, kteří byli sami zaplaveni. Pomáhali nám s těžkou fyzickou prací a vařili nám i jídlo,“ vypráví dojatá žena. Její manžel nechtěl zatopený dům a svojí ženu opustit, bohužel jeho nemoc se zhoršila: „Tady dostal infekci a jeho tělo si s tím už nedokázalo poradit,“ vypráví Iveta.  

Původně manželé plánovali, že v jedné části domu vybudují prodejnu pro mladé modeláře. Teď tu chce Iveta vybudovat ubytovnu pro lidi v nouzi nebo Dům na půli cesty. „Zatím je to ve fázi příprav. Z naší strany je snaha projekt podpořit, protože je vytvořen pro děti, které odcházejí z dětských domovů a nevědí, kde by mohly skončit,“ vysvětluje Miroslav Veverka z brněnské Adry. Plačící Iveta pak dodává, že by chtěla, aby i ostatní našli tak správné lidi, jako ona, když to nejvíc potřebovala. Nápad se líbí i starostovi obce, peníze by mladá žena chtěla sehnat od sponzorů i Evropské unie.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)
Provizorní vybavení vyplaveného domu
Zdroj: ČT24