Problémy kvůli pozemkům pod dálnicí D11 bude řešit pracovní skupina

Praha - Problém s pozemky pro dálnici D11 u Hradce Králové bude nově řešit pracovní skupina složená mimo jiné ze zástupců ministerstev zemědělství a dopravy. Rozhodl o tom premiér Jan Fischer na čtvrteční poradě ekonomických ministrů. Skupina má zmapovat situaci a přehodnotit všechny možnosti, které připadají v úvahu, od výměny pozemků, přes výkup pozemků až případné vyvlastnění. Původně přitom měla vláda v pondělí dohodu s farmářkou smést ze stolu kvůli legislativním nedostatkům.

Ministři tak na pondělním jednání nebudou projednávat materiál ministerstva zemědělství, podle kterého se měl celý spor vrátit na začátek pod pravomoc ministerstva dopravy. Vláda naopak rozšíří pravomoci Ivo Tomana, který je vládní zmocněnec pro výstavbu silinice R35, i na dálnici D11.

Loni se několikrát zdálo, že spor bude mít brzké řešení. Vláda Mirka Topolánka nejprve v dubnu schválila směnu deseti hektarů Havránkové za stejnou výměru na jiném místě s tím, že stát doplatí statkářce jako kompenzaci téměř 50 milionů korun. To Havránková odmítla s tím, že jí nejde o peníze, ale o možnost hospodařit.    

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Další pokus učinila vláda v říjnu, kdy doporučila výměnu 253 hektarů z Pozemkového fondu za deset hektarů statkářky. Transakci mělo mimořádně provést ministerstvo zemědělství, Havránková tehdy návrh uvítala. Jak však ukázaly právní analýzy, pozemkový fond by směnou porušil zákon o majetku České republiky. „Pozemkový fond si nechal zpracovat právní rozbor textu Ústavy státu a práva, který o této transakci mluví v tom smyslu, že odporuje zákonu, že jsou tam určité legislativní problémy,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.


Navržená směna přitom pro stát nebyla nevýhodná. Deset hektarů pod dálnicí má hodnotu zhruba 100 milionů. 253 hektarů jinde, které stát nabízel, pak cenu zhruba poloviční. Havránková souhlasila, že rozdíl 50 milionů nebude chtít od státu doplatit.

Trpělivost už dochází starostům okolních obcí, kterým z končící dálnice sjíždí auta i kamiony do ulic. Sepsali otevřený dopis a chtějí protestovat, třeba i blokádou, podporuje je i krajský úřad. Podobné spory brzdí i stavby dalších silnic, ministerstvo dopravy proto hodlá prosadit do zákona rychlejší způsob vyvlastňování pozemků.

Sjezd u dálnice D11
Zdroj: ČT24