Ministryně spravedlnosti odvolala náměstka Korbela

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová odvolala Františka Korbela z funkce svého náměstka pro legislativu. Informoval o tom dnes server Novinky.cz, kterému to řekla mluvčí úřadu Veronika Ludvíková. Kovářová svůj krok podle serveru odůvodnila systematickými změnami a úspory na ministerstvu.

„Důvodem je systemizace, úspory a zefektivnění systému řízení ministerstva. Řízením sekce legislativní byl pověřen první náměstek ministryně Marek Görges. Po vzájemné dohodě bude i nadále Korbel ředitelem sekce předsedkyně Legislativní rady vlády,“ uvedla Kovářová. Odvolaný náměstek nechtěl situaci komentovat.

Nová ministryně přitom po svém nástupu do funkce na začátku května v rozhovoru pro deník Právo uvedla, že chce pokračovat v legislativních změnách, které započal její předchůdce - Jiří Pospíšil (ODS). Tehdy také uvedla, že neplánuje na ministerstvu žádné zásadní změny, a že hodlá dosavadní náměstky ponechat v jejich funkcích. Pospíšil již dříve řekl, že by na ministerstvu podle něho měli zůstat především náměstci Korbel a Pavel Staněk, kteří se podíleli na klíčových projektech resortu.

Na vlastní žádost ale z úřadu odešel náměstek pro sekci justice Vladimír Král. Místo něj si Kovářová přivedla právě plzeňského advokáta Görgese. „Vybrala jsem si ho kvůli jeho vysoké odbornosti a pracovnímu nasazení,“ zdůvodnila Kovářová svou volbu. Nevyloučila tehdy ani další personální změny.