Zbraňová amnestie skončí za tři týdny, lidé odevzdali 5 377 zbraní

Praha - Už jen tři týdny mohou lidé odevzdávat beztrestně policii nelegálně držené zbraně. Tzv. zbraňová amnestie skončí 31. července. Informace policejního prezidia hovoří o 5 377 zbraních, které lidé od 1. února do 7. července odevzdali. Z toho jich 1 419 již bylo vráceno majitelům. S žádnou odevzdanou zbraní nebyl spáchán trestný čin. Některé však byly odcizeny, a tak se vrátily zpět k původním majitelům.

Zbraňová amnestie byla vyhlášena také v letech 1996 a 2003. V obou případech lidé na policii donesli 3000 zbraní. Policie se pomocí amnestie snaží snížit počty nezákonně držených zbraní. Týká se to například krátkých opakovacích a samonabíjecích zbraní, jako jsou pistole a revolvery, dále vojenských zbraní, brokovnic a malorážek s hlavněmi delšími než 28 centimetrů.

Mezi odevzdanými zbraněmi jsou různé rarity. Například na začátku července odevzdal na policii v Písku muž vojenský minomet a kanon z druhé světové války. Zbraně nejsou funkční. V Ostravě zase muž odevzdal těžký kulomet vzor 37, který před druhou světovou válkou vyráběla Československá zbrojovka Brno. V Praze přijali policisté samopal, protitankový radioreaktivní tříštivý granát bez zapalovače a náplně a granát typu RG 34.

Odevzdané zbraně
Zdroj: ČT24