Vláda podpořila omezení imunity poslanců a senátorů

Praha - Kabinet premiéra Jana Fischera dnes podpořil návrhy Strany zelených na výrazné omezení imunity poslanců, senátorů i ústavních soudců. Přišli by o ni ve všech případech, kdy by porušili zákon. Výjimkou by zůstaly jen projevy a hlasování v Parlamentu. Zákonodárci už několikrát v minulosti snížení své imunity zamítli. Pravděpodobnost, že bude návrh nyní přijat, ale není vysoká. Poslanci mají na jeho schválení jednu řádnou schůzi, a to na začátku září. Jde přitom o úpravu ústavního zákona, která se nedá schvalovat v prvním čtení. V říjnu pak následují předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Návrh na omezení imunity podala těsně před koncem volebního období Strana zelených. Celkově třemi novelami chce kromě omezení imunity zákonodárců zakázat takzvané přílepky k zákonům a změnit způsob výběru členů mediálních rad. Zrušení přílepků - tedy částí zákonů, které sněmovna schválí na poslední chvíli formou pozměňovacího návrhu k naprosto nesouvisející normě - ale Fischerův kabinet nepodpořil. V návrhu prý bylo příliš právních problémů. Změny týkající se mediálních rad kabinet podpořil.

Omezení poslanecké imunity předpokládá ústavní změnu, zelení například navrhují nové mechanismy postupu úřadů při trestném činu poslance či senátora. V současnosti se imunita vztahuje na veškeré jednání zákonodárců. Když tedy ku příkladu poslanec způsobí dopravní nehodu, rozhoduje sněmovna o tom, jestli ho vydá k trestnímu stíhání. Pokud se za poslance jeho kolegové postaví, nemůže být stíhaný ani po skončení jeho volebního období. Poslanci i senátoři napříč politickým spektrem požadovali změnu. Nikdy pro ni ale nenašli podporu. Zelení doufají, že právě před volbami je šance, že zákon o omezení imunity projde. Jak přisvědčil Martin Ander, místopředseda strany: „Nenajdeme v současné době ve sněmovně poslance, který by otevřeně říkal, že imunita má zůstat tak, jak je.“

Zbaveni imunity: Vondruška, Plašil, Čunek a Trpák

Téma zrušení či omezení imunity přišlo ve sněmovně na přetřes už mnohokrát. Poslanci sice souhlasí, že by se měla pravidla změnit, změna ale většinou ztrosotala na výmluvách o nutnosti komplexního řešení. V nynějším končícím volebním období sněmovna zbavila imunity dva poslance - komunistu Josefa Vondrušku, podezřelého z týrání vězňů za minulého režimu, a občanského demokrata Ondřeje Plašila, který řídil s alkoholem v krvi. Senátoři se zastali Liany Janáčkové, když šlo o její výroky o Romech, naopak vydali bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka a kolegu z ČSSD Pavla Trpáka. Lékař je před soudem kvůli údajným chybám při porodu.

Česko naváže s Lichtenštejnskem diplomatické vztahy

Ministr zahraničí Jan Kohout na brífinku po jednání vlády oznámil také navázání standardních diplomatických vztahů s Lichtenštejnským knížectvím. Podle předsedy vlády se na zahájení diplomatických styků nevážou žádné další podmínky, a to ani majetkové. Českou republikou a Lichtejnštejnské knížectví totiž dosud rozděloval spor, na jehož pozadí je konfiskace majetku rodu Lichtenštejnů, zejména na Moravě, na základě Benešových dekretů po druhé světové válce. Lichtenštejnsko považuje postup tehdejšího Československa za neoprávněný, protože dekrety se měly týkat Němců, nikoli lichtenštejnských občanů. 

„Bude podepsáno společné prohlášení o navázání diplomatických styků, které bude doprovázené memorandem,“ vysvětlil Kohout. V memorandu bude obsažen i vznik společné komise historiků, která bude zkoumat sporné otázky. Lichtenštejnská vláda dosud jako jediná neuznala samostatnou Českou republiku a  v roce 2003 země několik týdnů blokovala podpis smlouvy o rozšíření Evropského hospodářském prostoru o země, které vstupovaly do EU.

Fischer chce konzultovat změny ve státních firmách 

Fischerův kabinet se dnes také shodl na tom, že personální změny v dozorčích a správních radách ve státních podnicích by ministři měli předem konzultovat přímo s premiérem Fischerem. Ten chce o změnách vědět „včas předtím, než se stanou předmětem mediálních zájmu,“ prohlásil Fischer.