Víkend nepřežilo patnáct lidí včetně šesti motorkářů

Praha – Patnáct lidí zahynulo ve víkendovém provozu na českých silnicích od pátku do neděle, statistiku upřesnil šéf dopravních policistů Leoš Tržil. Po mimořádně klidném průběhu minulého týdne, který zahájilo čtyřdenní období bez jediné smrtelné nehody, tak víkend celotýdenní statistiku výrazně zhoršil. Uplynulý týden byl s patnácti mrtvými devátý nejhorší v letošním roce. Téměř polovinu víkendových obětí nehod tvoří motocyklisté, kterých na silnicích zemřelo 6. Zatím nejtragičtější víkend v polovině května nepřežilo čtrnáct lidí.

V sobotu zemřela chodkyně, dva spolujezdci v osobním voze, řidič osobního automobilu a tři motocyklisté. Spolu s dalšími třemi motorkáři zahynul v neděli jeden člověk cestující autem v Ústeckém kraji.

Jízda na motocyklu se stala osudnou pro čtyřiadvacetiletého muže u Petrovic na Příbramsku. Podle policie dostal smyk a spadl pod kola osobního vozu. Německý motorkář zemřel po střetu s osobním autem u Bečova na Karlovarsku. Život řidiče motocyklu a těžké zranění jeho spolujezdkyně si vyžádala také nehoda u Volar na Prachaticku.

Telefonát Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Tragická nehoda třiatřicetiletého motorkáře se stala v neděli odpoledne i na hlavním silničním tahu u Napajedel na Zlínsku. Motocyklista tam předjížděl traktor a ve vysoké rychlosti narazil do návěsu, způsobil si těžké zranění ruky i těla a upadl do bezvědomí. Po převozu do nemocnice řidič motocyklu svým těžkým zraněním podlehl, uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle Tržila motocyklisté přeceňují své schopnosti, což policie nemůže ovlivnit. Situaci by podle něj zlepšily změny v autoškolách, mimo jiné větší důraz na praktickou jízdu na cvičištích. „Vezmeme ten uplynulý víkend, řada dopravních nehod vznikla z nezkušenosti s řízením motocyklu. Často tam sice byla rychlá jízda, ale ne že by překročili povolenou rychlost, ale rychlá jízda ve vztahu ke komunikaci a následné nezvládnutí řízení,“ řekl Tržil. Dodal, že ministerstvo dopravy připravuje novelu předpisů týkajících se řidičských oprávnění (A) na řízení motocyklu. Diskutuje se také o rozsahu výcviku, v němž by měl být kladen větší důraz i na jízdu na cvičištích.

Policie přitom na letní měsíce vyhlásila akci Prázdniny 2009 - bezpečnější, při které se zaměří hlavně na kontroly motocyklistů. Důvodem jsou právě vysoké počty mrtvých při nehodách motocyklů. Ministerstvo dopravy už dříve uvedlo, že riziko usmrcení na jeden ujetý kilometr je u motocyklistů osmnáctkrát vyšší než u řidičů osobních vozů. Náklady na jednu dopravní nehodu motocyklisty jsou pětkrát vyšší než u nehody osobního automobilu.

Policisté minulý týden vyšetřovali 1265 nehod. Zemřelo při nich 15 lidí a dalších 510 bylo zraněno. Ve 104 případech se na nehodách podílel alkohol.

Motocyklista předjížděl traktor a ve vysoké rychlosti narazil do návěsu, způsobil si těžké zranění ruky i těla a upadl do bezvědomí.
Zdroj: www.hzs-zlkraje.cz/HZS Zlínského kraje