Uzavírka Veletržní ulice zkomplikovala dopravu na objížďkách

Praha – Ranní nápor sice nepřežily pražské Holešovice zcela bez úhony, uzavírka důležité Veletržní ulice ale nezpůsobila kolaps dopravy v celém městě. Na kolapsovém pátém stupni byla dopoledne doprava především v Argentinské ulici směrem k Hlávkovu mostu a v Korunovační směrem k Letenskému náměstí. Kolony, které způsobují minimálně dvacetiminutové zdržení se vytvořily odpoledne v Letenském tunelu i na nábřeží Kapitána Jaroše. Veletržní je uzavřena mezi Letenským náměstím a křižovatkou s ulicí Dukelských hrdinů, Argentinskou ulicí, po nábřeží Kpt. Jaroše a Letenským tunelem vede objížďka. Kolaps pražské dopravy z minulého týdne se zatím neopakoval.

Motoristé se uzavírce vyhnou objížďkami, ale musí počítat s kolonami 

Řidiči mířící z Holešovic po magistrále dále do centra mohou místo cesty Argentinskou ulicí odbočit do Jankovcovy ulice a pokračovat dále po Železničářů a Bubenské, odkud se dostanou na Hlávkův most. Na Letné ale není možné vyhnout se kolonám, tradičně špatně průjezdná je totiž zejména ve špičkách i náhradní silnice na Letenské pláni, po které se objíždí rozkopaná třída Milady Horákové.

Oficiální objížďka vede ve směru z dolních Holešovic, respektive z Buben na Letnou po Argentinské a dále po nábřeží do Letenského tunelu. V opačném směru by se mělo jezdit Letenským tunelem na Štefánikův most a dále po pravém břehu Vltavy a na magistrálu.

„Ta dopravní situace vypadá tak, jako by byl běžný rok a nebylo období prázdnin. Ty řidiči se tam setkávají se stavem, který tam panuje během celého roku s výjimkou právě prázdnin a povánočního období,“ uvedl ředitel odboru dopravy magistrátu Jan Heroudek. Objízdná trasa ulicí Kostelní, U Studánky a Srojnickou byla prázdná, doplnil Heroudek.

Policie očekává problémy v dopravě i v úterý

„Očekáváme, že problémy budou i v úterý,“ varovala před silnou dopravou v Holešovicích mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Další vývoj si policisté netroufají odhadnout, řidiči si podle mluvčí pravděpodobně najdou vlastní objízdné trasy. Aby policisté zabránili kolapsu, v oblasti se neustále pohybuje vozidlo dopravní policie, které má za úkol přednostně řešit dopravní nehody na objízdných trasách. Spolupracuje při tom s městskou policií.

Pro lidi jezdící denně autem po Veletržní ulici je v současnosti často velmi náročné najít náhradní způsob dopravy. Autobusy nahrazující tramvaje mezi Špejcharem a Prašným mostem totiž většinou uváznou v koloně, železnice spojující obvykle v půlhodinovém intervalu Dejvice, Holešovice a centrum města je mezi Masarykovým nádražím a Dejvicemi rovněž vyloučena.

Největší problémy policie očekává zejména v Chotkově ulici, na nábřeží Kpt. Jaroše a Klárově, dále také v prostoru Strossmayerova náměstí a na objízdných trasách.

Ve Veletržní ulici probíhá až do 20. srpna oprava parovodu. Podle pražského magistrátu je v havarijním stavu a rekonstrukci není možné odložit. Mnohem snadněji by přitom mohla proběhnout zhruba za rok a půl, kdy by již měl být v provozu tunel Blanka, který má odvést z Veletržní část aut.

„Pokud vezmeme právě otázku toho, že životnost komunikace do první opravy je 10 let a do generální opravy něco málo přes dvacet let a kolik tady v Praze máme komunikací, tak si myslím, že ještě je pořád objížděk a uzavírek málo,“ řekl Heroudek.

Minulý týden zažila pražská doprava kolaps Jižní spojky

Minulý týden způsobilo frézování ulice 5. května kolaps pražské dopravy. Provoz na Pražském okruhu a Jižní spojce ve směru z Ruzyně na dálnici D1 tam v úterý odpoledne zkolaboval. V pravém pruhu se vytvořila až pětadvacetikilometrová kolona. Kvůli kolonám nemohli lidé vyjet ani se svými vozy z podzemních parkovišť nákupních center na Smíchově. Komplikovanou dopravní situaci tam potom během týdne řešila operativně policie a kolaps se už neopakoval. Práce na vozovce v ulici 5. května na severojižní magistrále silničáři skončili už v sobotu.