Soud potvrdil bývalým železničářům tresty za neposkytnutí pomoci

Brno - Nejvyšší soud definitivně potvrdil oprávněnost nepodmíněných trestů pro dva bývalé železničáře, kteří neposkytli pomoc těžce zraněnému muži. Vlak jej srazil u Častolovic na Rychnovsku. Oba železničáři sice zastavili soupravu a šli se na muže podívat, ale když neviděli žádné zjevné zranění, pokračovali v jízdě. Sražený mladík podle znalců několik hodin po nehodě žil. Žádné zranění, které utrpěl při srážce, nebylo při včasném poskytnutí lékařské pomoci smrtelné. Tělo mrtvého mladíka našli lidé až poté, co jej začali pohřešovat rodiče.

Podle Nejvyššího soudu oba železničáři porušili zákon a zpronevěřili se svým povinnostem. Nebylo prý možné nevyvodit závěr, že vlak muže srazil. „Není jistě třeba zvláštních odborných znalostí k vědomosti, že při střetech osob s vlakem dochází k velmi vážným zraněním. Za této situace se obvinění zachovali tak, že se u něj zdrželi jen několik minut, nijak jej neprohlíželi a poté jej zanechali bez přivolání lékařské pomoci a pokračovali v jízdě vlakovou soupravou,“ konstatoval v usnesení senát s předsedou Františkem Hrabcem.

Okolnosti případu nejsou zcela zřejmé. Strojvůdce Jiří Stejskal před soudem popsal, že mladíka na kolejích uviděl za snížené viditelnosti, použil výstražné houkání a poté rychlobrzdu. Nebyl si však jistý, zda vlak mladíka zachytil a srazil. Soupravu přesto zastavil a šel se podívat na trať. V dovoláních muži poukazovali především na to, že ani po zastavení vlaku nebylo zřejmé, že sražený muž je zraněný. Podle svých slov si mysleli, že je silně opilý. Po chvíli strojvedoucí i výpravčí nastoupili a pokračovali v jízdě.