Obce zasažené povodní dostanou od kraje přes osm milionů

Ostrava - Obce a města zasažená povodní dostanou nejpozději do konce týdne od Moravskoslezského kraje přes osm milionů korun. Rozhodli o tom dnes jednohlasně krajští zastupitelé. Pět obcí získá na likvidaci následků záplav po milionu, zbývající pak nižší částky od 20 do 500 tisíc korun. Škody v Moravskoslezském kraji budou zřejmě nejvyšší ze všech záplavami postižených krajů. Jen na obecním majetku dosahují kolem půl miliardy, celkově přesáhnou více než miliardu korun. Podobně postižené Jesenicko se navíc potýká s dalším následkem záplav - rodinné domy a cesty ohrožují sesuvy půdy. Situaci bude zítra se starosty a členy krizového štábu řešit hejtman olomouckého kraje. V Nadějkově na Táborsku zase starosta vyhlásil stav nebezpečí - hrozilo protržení hráze.

„Jsou to nezbytné prostředky, které mají sloužit k tomu, aby obce mohly pokračovat v odstraňování povodňových škod. Situaci v jednotlivých obcích posoudili pracovníci krizového štábu s tím, že základním vodítkem byly počty zničených mostů a počty zničených budov,“ uvedl hejtman Jaroslav Palas.

Mezi nejvíce postiženými městy a obcemi, které od kraje obdrží milion korun, je Jeseník nad Odrou, Kunín, Hodslavice, Životice a Nový Jičín. „Tady především musí nastoupit stát a jeho mechanismy, které zmírní následky. Milion určitě použijeme na ztráty, které nám vznikly při pomoci občanům, které jsme hradili v první fázi sami,“ vysvětlil starosta Ivan Týle. Dodal, že část peněz by chtěli použít i na vybudování chodníku v nejvíce postižených místech.

Zastupitelé dnes schválili i přerozdělení 3,7 milionu korun, které stát poskytl pro jednotky dobrovolných hasičů. „V průběhu povodní vyčerpaly dobrovolné sbory to, co měly na standardní život ve standardním roce, takže jsme jejich rozpočty posílili a myslím si, že to je dobře,“ podotkl Palas. Zastupitelé ještě před zahájením svého jednání minutou ticha uctili také všechny oběti povodní.

Takzvaná blesková povodeň postihla v regionu 24. června 23 obcí na Novojičínsku, začátkem července pak byl záplavami postižen i Fulnek. Škody, které voda způsobila nejen na krajském, ale i obecním, státním či soukromém majetku, se nyní sčítají. Nejpozději do začátku srpna musí kraj ministerstvu životního prostředí předložit výši nákladů nutných pro obnovu postižených oblastí. Na těchto základech vznikne strategický plán obnovy povodněmi postižených regionů, který bude schvalovat vláda. Dosud bylo na Novojičínsku strženo celkem 30 obytných domů a zdemolováno osm neobytných objektů. Kraj už ze zajišťovacího fondu vyplatil 13 milionů korun.

Jesenicko ohrožují sesuvy půdy, v Nadějkově hrozilo protržení hráze

Jesenicko se potýká s dalším následkem záplav. Geologové už v oblasti napočítali 36 sesuvů půdy, které ohrožují rodinné domy i cesty. 11 z nich patří do 3. kategorie, která už představuje vysoké riziko. Sesuvy se týkají asi 12 obcí. Starostům ale zatím chybí informace, jak mají celou situaci řešit. Podle geologů bude sanace svahů stát několik desítek milionů korun. Jedná se přitom často o soukromé pozemky. Lidé proto doufají, že obec pomůže sehnat peníze a zajistit sanace svahů. „S technickým zabezpečením sesuvů by se mělo začít prakticky neprodleně, protože tam existuje vysoké riziko ohrožení majetku ať už veřejného, nebo soukromého,“ dodala Jitka Vavrečková ze Střediska geologie Zlaté Hory.

Starosta Nadějkova na Táborsku musel dopoledne vyhlásit stav nebezpečí v oblasti pod Pilařským rybníkem. Hrozilo totiž protržení hráze. Rybník naplnily přítoky po nedávných deštích, a protože má zanesenou výpusť, neměl kudy odtékat. Soukromý majitel podle starosty zanedbal jak čištění, tak opravu hráze, kterou měl udělat už před lety. Vodu z rybníka museli nakonec odčerpat hasiči. Pokračovat budou ještě několik dnů. Až hladina poklesne, hráz rozeberou, aby mohl být rybník vypuštěn. Přírodní cestou to nejde.