Do Evropy mířilo 40 tun plesnivých čínských rozinek

Brno - Celníci a inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zadrželi při hraniční kontrole 40 tun nebezpečných plesnivých rozinek z Číny. Zásilka podle prvotního vyšetřování směřovala z asijské země přes Českou republiku dále na evropský trh. Celníci přiznali, že některé zásilky byly ve značně pokročilém stádiu plísňového napadení. "Plísně byly v mnoha případech viditelné i na krabicích, v nichž byly rozinky převáženy," uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Dodávka převážela ve dvou kontejnerech 3200 kartonů rozinek různých šarží. Po celním nálezu musí dovozce zboží zlikvidovat nebo vrátit zpět dodavateli. „Plesnivé rozinky se tak nedostanou na trh, a žádným způsobem tedy neohrozí spotřebitele,“ dodala Šmídtová. O nálezu budou prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva informovány i ostatní členské státy EU. V letošním roce je to podle dostupných informací již čtvrtý případ závadných potravin z Číny, kterými se SZPI zabývala.

V březnu inspekce oznámila, že se v Česku prodalo 42 kilogramů čínských oříšků s nadlimitním obsahem melaminu. V únoru inspekce zakázala prodej doplňku stravy ErMax Plus původem z Číny na zlepšení sexuální potence, obsahoval totiž pro potraviny zakázanou látku tadalafil. Na začátku února pak celníci a SZPI zadrželi na hranicích 20 tun nebezpečných arašídů z Číny. Laboratorní analýzy u nich odhalily nadlimitní množství zdraví škodlivých aflatoxinů.

Vydáno pod