Záchranáři: Vodáci často riskují, za zásahy by měli platit

České Budějovice - Vodáčtí instruktoři a záchranáři dnes lidem na umělém kanálu v Raftcentru u Českých Budějovic ukazovali, co dokáže rozbouřená voda. Chtějí tak upozornit na rizika, pokud se "sportovci" vydají i přes varování na rozvodněné řeky. Takové akce nezřídka stojí i lidský život. Zásahy záchranářů se pak mohou vyšplhat do desetitisíců. Podle nich by bylo nejlepší nezodpovědným vodákům záchranou akci naúčtovat.

Pomohla by také změna legislativy, aby měli vodní záchranáři stejné pravomoci jako například horská služba. Té musí neukáznění cizinci za výjezdy a ošetření zaplatit, což jim ročně vynese přes dva miliony korun. Zákaz splouvání platí, když hladiny toků překročí druhý povodňový stupeň. Pro vodáky mohou být nebezpečné ale i nižší vodní stavy.

„Dnešní akce tady ve vodáckém areálu má sdělit vodákům v Čechách, kterých je čím dál více, že je dobré mít nějaké základy o vodáctví, nežli se vydají na řeky. A že je také hazard sjíždět řeky, kde je hladina zvýšená, kde jsou řeky rozvodněné,“ řekl novinářům Martin Řezáč, obchodní ředitel společnosti Lipno Servis, která Raftcentrum provozuje. Zdůraznil, že ve světě je divoký rafting velice populární, lidé tam ale sjíždějí k tomu určené úseky řek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jihočeští hasiči zasahovali na řekách za poslední dva týdny pětkrát a zachránili 13 vodáků. Risk se nevyplatil jednomu mladíkovi ze šestice raftařů, kteří se minulý týden převrátili pod jezem ve Strakonicích. Při jejich záchraně málem utonul i jeden hasič. Technický zásah stojí šest až deset tisíc korun, náklady rostou se vzdáleností. Hasiči si někdy musejí přivolat na pomoc potápěče či vrtulník, zásah pak stojí desetitisíce korun.