Podle policie přibývá řidičů pod vlivem drog a alkoholu

Praha - Na českých silnicích přibývá opilých řidičů a také těch, co za volant sednou pod vlivem drog. Zatímco loni policie odhalila alkohol u 7532 šoférů, letos jen za první polovinu roku zaznamenali už 6089 případů. Počet řidičů s drogou v těle se za osm let více než zdvojnásobil. Podle policejních statistik jich loni bylo celkem 109. Toto číslo se v budoucnu pravděpodobně ještě zvýší v souvislosti s dospíváním generace mladistvých, kteří holdují kanabinoidním látkám - tedy marihuaně či hašiši. Dnešní generace dvacátníků a třicátníků se kromě alkoholu oddává i jiným návykovým látkám.

„Tento problém bude gradovat. Lze se domnívat, že jak bude současná generace náctiletých odrůstat, dosahovat plnoletosti a získávat řidičské průkazy, budou řidiči čím dál častěji řídit motorová vozidla pod vlivem kanabinoidních látek,“ varoval Marek Blažejovský z Národní protidrogové centrály (NPC).

Opilý řidič si nebezpečí nepřipouští

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Jen za první pololetí ve 32 případech opilí řidiči zabíjeli a zavinili 2664 nehod. Oproti stejnému období v loňském roce to je o tři tragické případy méně. Opilý řidič, který má v krvi 2,5 promile alkoholu si žádné nebezpečí nepřipouští, naopak riskuje. Dochází k chybám a reakce na překážku jsou pomalé. Takových lidí za volantem na české silnice vyjelo jen v prvním pololetí 6089, celkové číslo za loňský rok je přitom 7532. To, že řidiči jezdí opilí a nebojí se, může mít podle dopravních expertů několik příčin. „Jestliže někdo ze známých osobností porušuje pravidla silničního provozu a není potrestán, tak to na normálního řidiče má vliv,“ uvedla vedoucí oddělení BESIP Zuzana Ambrožová.

Stále platí nulová tolerance alkoholu za volantem

Neustálé jsou také spekulace o toleranci alkoholu při měření policejními testery. „Pořád platí v České republice nulová tolerance za volantem,“ řekl šéf dopravních policistů Leoš Tržil.

Vzrostl počet nehod zaviněných pod vlivem drog

Čeští řidiči a především ti mladší do 30 let teď mnohem častěji jezdí pod vlivem drog. Za období let 2000 až 2008 policisté zaznamenali celkem 495 viníků dopravních nehod, kteří byli v době nehody pod vlivem léků nebo narkotik. V roce 2000 jich bylo 45, loni už 109, jejich počet tedy vzrostl téměř 2,5krát. Výrazný nárůst tohoto trendu započal podle policejního prezidia v roce 2004. Nejčastěji užívají pervitin a marihuanu.

„Ten člověk se stává agresivnějším, a to se samozřejmě promítne do toho jeho způsobu řízení. Stejně tak má velký vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti,“ uvedl Blažejovský.

Policisté procházejí školením o drogách 
 
I na takové řidiče se policie připravuje. Tržil tvrdí, že v jednotlivých regionech teď procházejí policisté školením o drogách, na kterém se podílí Národní protidrogová centrála.

Podle Blažejovského by měly být hlídky schopné na místě rozeznat, zda kontrolovaný řidič je, či není pod vlivem drogy. Měly by také znát účinky jednotlivých typů drog - opiátů, stimulačních látek či halucinogenů - na lidskou psychiku a na ovládací a rozpoznávací schopnosti řidiče. „Například člověk pod vlivem pervitinu vám určitě neusne za volantem. Droga mu dodá maximálně zvýšené sebevědomí a agresivitu, ten člověk je nebezpečný jednak sám vůči sobě, tak vůči spolujezdcům i okolí. Nezřídka to jsou právě ty případy, kdy agresivní řidič ujíždí policejním hlídkám,“ popsal Blažejovský.

Od začátku letošního roku přistihli dopravní policisté 557 řidičů, kteří usedli za volant po požití drogy, což je o 290 případů více než ve srovnatelném období loňského roku. Za stejnou dobu provedli policisté u motoristů 6089 pozitivních dechových zkoušek na alkohol, což představuje nárůst o 2765 případů.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/925/92464.jpg
  • Policejní kontroly na odhalení alkoholu za volantem autor: ČT24, zdroj: Dopravní policie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/984/98356.jpg
  • Nehody zaviněné pod vlivem alkoholu autor: ČT24, zdroj: Dopravní policie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/984/98359.jpg