Vedení ODS schválilo kandidátky do předčasných voleb

Praha - Širší vedení ODS schválilo kandidátky jednotlivých krajů do podzimních předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Podle šéfa strany Mirka Topolánka byly schváleny jednomyslně. Spory se čekaly ohledně pražské kandidátky, to se ale nestalo. V metropoli povede kandidátku místopředseda David Vodrážka. Špičky ODS také probíraly znovuzavedení víz do Kanady, ke kterému došlo dnes ráno. Podle ODS ministr zahraničí Jan Kohout nebezpečí zavedení víz pro Čechy podcenil; během jednání se prý projevil i slabý mandát úřednického kabinetu.

Topolánek také prohlásil, že on sám se o zavedení víz dozvěděl před 14 dny. Vláda měla podle někdejšího premiéra během těchto dvou týdnů vyslat do Kanady misi, v níž by byli ministři vnitra, zahraničí a pro lidská práva. Tato mise pak měla s Kanaďany jednat o zařazení ČR mezi standardní státy EU jakožto země bezpečného původu, soudí Topolánek. 

Program chce ODS tvořil spolu s voliči 

Prázdninové měsíce bude ODS podle volebního manažera Ivana Langera věnovat diskusi s občany na veřejných mítincích. Program zatím strana hotový nemá, protože ho chce tvořit společně s voliči - a inspiraci chce získat právě na setkání s nimi. „Bude to program psaný občany,“ uvedl Langer. Text by měl být vyhotoven do počátku září, kdy ho strana představí. V tu doby také začne ostrá kampaň.  

Grémium se také shodlo, že by kampaň měla být jednotná a billboardy ODS by neměly vyzývat ke kroužkování preferenčních hlasů a tím k upřednostňování určitých jmen. Preferenční volby hrály prim například v eurovolbách - do Evropských voleb se tak dostala například málo známá Andrea Češková, která díky preferenčním hlasům přeskákala i své více zkušené kolegy. Asistenta jí bude v Bruselu dělat starosta Prahy 5 Milan Jančík. Přitom jeho firma přispěla na kampaň Češkové celkem čtyřmi sty tisíci korunami. „Já tu samozřejmě pracovat nebudu, ale kolegyně Češková mě požádala, abych byl jejím poradcem, což jsem byl i během kampaně, takže sem budu občas zajíždět ve svém pracovním volnu,“ komentoval to Jančík.

Schválení lídři v krajích

  • Středočeský kraj - Petr Bendl, exhejtman kraje
  • Jihočeský kraj - Jan Bauer, poslanec
  • Plzeňský kraj - Jiří Pospíšil, exministr spravedlnosti
  • Karlovarsk kraj - Miloš Patera, poslanec
  • Ústecký kraj - Petr Gandalovič, exministr zemědělství
  • Liberecký kraj - Zdeněk Mach, poslanec
  • Královéhradecký kraj - Jozef Kochan, poslanec
  • Pardubický kraj - Daniel Petruška
  • Jihomoravský kraj - Mirek Topolánek, expremiér
  • Zlínský kraj - Petr Nečas, exministr práce
  • Olomoucký kraj - Ivan Langer, exministr vnitra
  • Moravskoslezský kraj - Pavel Drobil
  • Vysočina - Miroslava Němcová, poslankyně
  • Praha - David Vodrážka 

Spory ohledně pražské kandidátky se podle všeho nekonaly. Na listinu byli totiž zvoleni především lidé z okolí pražského primátora Pavla Béma. Naopak stoupenci předsedy ODS Mirka Topolánka zůstali většinou až na nevolitelných místech. V čele pražské kandidátky stojí David Vodrážka. V první desítce převládají i další noví kandidáti, kteří dosud nezasedli v poslaneckých lavicích, například primátor Pavel Bém, starostka Prahy 2 Jana Černochová nebo její kolega z Prahy 6 Tomáš Chalupa. Mezi prvních deset delegáti nominovali pouze tři současné poslance. Téměř bez naděje na místo zákonodárce jsou naopak současní poslanci Petr Bratský, Daniel Rovan, Marek Benda a Zbyněk Novotný, které sněm nominoval na 16. až 19. pozici.

David Vodrážka
Zdroj: ČT24