Středočeská ODS chce hlasovat o odvolání Ratha

Praha - Zastupitelstvo Středočeského kraje se dnes pravděpodobně pokusí odvolat hejtmana Davida Ratha. Hlasování iniciovali středočeští občanští demokraté v čele s bývalým hejtmanem Petrem Bendlem. Tvrdí, že Rath se při řízení kraje dopouští řady chyb. V poslední době hejtmanovi a poslanci za ČSSD navíc uškodila kauza bývalého investičního náměstka krajských nemocnic Filipa Bušiny, kterého spolu s dalšími lidmi policie podezřívá z rozsáhlých daňových úniků.

„Zcela určitě navrhneme odvolání pana hejtmana Ratha z funkce, a to pro jeho nekompetentnost,“ řekl Petr Bendl. Středočeská ODS má za to, že Rath porušuje zákon tím, že platí za pacienty poplatky v krajských nemocnicích. Opozice viní hejtmana také ze zastrašování soudu nebo zneužívání dotací. Rath všechna obvinění odmítá.

ČSSD Rathův pád zřejmě nepodpoří, platila by

Bendl chce odvolat Ratha (zdroj: ČT24)

ODS má v zastupitelstvu 25 z celkového počtu 65 křesel. I kdyby se na její stranu přidali čtyři zástupci uskupení Nezávislí starostové pro kraj, stále by jí k prosazení návrhu scházely čtyři hlasy. Šéfka klubu KSČM Jiřina Fialová řekla, že komunisté odvolání hejtmana nepodpoří.

Není pravděpodobné, že by Rathovo odvolání podpořili jeho spolustraníci. Zastupitelé za ČSSD se totiž už před volbami pod hrozbou čtyřmilionové finanční sankce zavázali k tomu, že nebudou hlasovat v rozporu s usneseními své strany. „Každá opozice má právo žádat odvolání politického soupeře. Pokud na to bude mít ODS dost hlasů, má šanci, jinak je to plácnutí do vody,“ reagoval na plány Bendlových středočeských občanských demokratů Rath.

David Rath
Zdroj: ČT24