Pro kanadské vízum do Vídně, s žádostí stačí do Prahy

Ottawa/Praha - Značné komplikace turistům cestujícím v nadcházejících dnech do Kanady způsobilo včerejší rozhodnutí kanadské vlády, která k dnešní šesté hodině ranní obnovila vízovou povinnost pro Českou republiku. Součástí znovuzavádění tohoto opatření (s vízy museli Češi do Kanady cestovat i v letech 1997-2007) je sice přechodná lhůta 48 hodin, po kterou turisté dostanou vízum na kanadském letišti. Nejpozději od čtvrtka je však povolení o vstupu pro cestování do Kanady nezbytné. Kanadský konzulát v Praze je ovšem nevydává, pouze zařizuje zprostředkování u kanadské ambasády ve Vídni.

Ministerstvo zahraničních věcí upozornilo, že vyřízení žádosti o přidělení víza na kanadském konzulátu v Praze potrvá minimálně 12 dní. Vídeňská ambasáda je povinna zpracovat žádost neprodleně a vízum vystavit v den podání. Poplatek za povolení vstupu do Kanady je 70 kanadských dolarů, tedy kolem 1 100 korun. Pro více cest turista zaplatí jednou tolik. Rodinné „vstupné“ je za 400 dolarů. Třetí variantou, jak získat vízum, je prostřednictvím třetí osoby, tedy například v cestovní kanceláři.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)



Jak se bránit kanadskému rozhodnutí? Na tahu je Brusel

Kvůli hrozbě hromadných storn už některé cestovky svoje zájezdy o týden odložily. Turisté navíc nemají automatické právo na vrácení peněz. V důsledku kanadského rozhodnutí začíná ode dneška na pražském letišti Ruzyně fungovat kanadský imigrační úředník, který poskytne turistům potřebné informace. Kanadské velvyslanectví rovněž zřídilo infolinku s českým operátorem. Telefony jsou ale neustále obsazené. Podle pražské ambasády je možné o víza žádat kdekoli, například v Německu nebo Polsku. Podle oficiálních stránek kanadské imigrační služby je ale vídeňský úřad jediným místem, kde vízum český cestovatel dostane.

Kanadský velvyslanec v ČR Michael Calcott:

„V současnosti nepočítáme s tím, že bychom na velvyslanectví v Praze otevřeli vízové oddělení. Od obnovení vízového režimu v roce 1997, kdy tu vízové oddělení fungovalo, naše vláda přikročila k reorganizaci výdajů a víza vydáváme pouze regionálně. I v době, kdy platil bezvízový styk, to byl stále úřad ve Vídni, který se zabýval vydáváním pracovních povolení, studentských víz atd.“

Česko na základě vládního jednání také pravděpodobně zažádá zbylých šestadvacet členských států Evropské unie, aby v rámci tzv. klauzule solidarity souhlasily s celoevropským zavedením víz pro Kanaďany. Pokud by unie odmítla, může se Česko obrátit na Evropský soudní dvůr s žádostí o ověření klauzule solidarity. Pokud by se potvrdila její neplatnost, má ČR právo zavést víza sama.

Velvyslanectví ve Vídni vydá vízum žadatelům, kteří přijedou osobně, v den podání žádosti

V případě, že se žadatelé o vízum z řad stovek turistů, kteří mají zaplacené letenky a zájezdy od čtvrtka cca do poloviny příštího týdne, dostaví do Vídně osobně, je kanadské velvyslanectví ochotno vydat jim vízum ještě v den podání. V případě zaslání žádosti poštovním kurýrem či přes cestovní kancelář apod. je lhůta pro vyřízení 3 dny. V létě létá do Kanady na 4 000 turistů měsíčně. Lidé ale cesty zatím rušit nezačali, některé cestovky jim navíc začínají nabízet vyřízení víz za poplatek.

Předpokládá se, že na kanadském velvyslanectví ve Vídni proto vznikne velký přetlak. Ministerstvo zahraničí ČR proto oznámilo, že posílá za účelem asistence na kanadskou ambasádu ve Vídni také české diplomaty.