Lidovci jdou do voleb ruku v ruce s Hybáškovou

Praha - KDU-ČSL a Evropská demokratická strana (EDS) bývalé europoslankyně Jany Hybáškové dnes v pražském paláci Žofín podepsaly dohodu o spolupráci před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny, které proběhnou na podzim. Její součástí je otevření kandidátek KDU-ČSL pro členy EDS. Společný zájem předseda lidovců Cyril Svoboda a předsedkyně EDS Jana Hybášková definovali jako zachování evropské křesťanské demokracie a politické plurality. Odmítli jakoukoliv spolupráci s komunistickou stranou.

Nadcházející spolupráce podle politiků vychází z pětileté spolupráci v Evropském parlamentu v rámci Evropské lidové strany. „Jedním z projevů naší spolupráce je otevřenost kandidátních listin KDU-ČSL pro členy a registrované příznivce Evropské demokratické strany,“ řekl dnes Svoboda.

Hybášková: Chtěli bychom mít lídry některých kandidátek 

O tom, zda mohou členové EDS obsadit čelná místa na lidoveckých kandidátkách, obě strany zatím jednají. Hybášková však již vyjádřila přání některé jedničky na kandidátkách obsadit. „Věříme, že v některých krajích bychom mohli mít lídry kandidátek, ale určitě chceme obsadit všech 14 kandidátek tak, aby na nich byli kandidáti EDS,“ řekla Hybášková.

Z deklarace:

„Společným cílem KDU-ČSL a EDS je prosazení hodnot Evropské křesťanské demokracie, obnovení a posílení důvěryhodnosti ČR v Evropské unii, omezení vlivu KSČM a udržení pluralitní demokracie, která nebude omezena jen na dvě nejsilnější politické strany.“

Partaje se také shodly na svých základních postojích. Obě kladou důraz na pluralitní politický systém a zachování více jak tří stran v Poslanecké sněmovně. Takový stav by mohl nastat v případě, že by se lidovci ani zelení po volbách do sněmovny nedostali. Hybášková zároveň odmítla spolupráci s KSČM a informovala, že ani jedna strana nebude usilovat o zavedení tzv. milionářské daně.