V Brně byl otevřen Justiční palác, další prodražená stavba

Brno - V Brně byl slavnostně otevřen Justiční palác, sídlo za dvě miliardy bude sloužit dvěma soudům a dvěma státním zastupitelstvím. Objekt už je prakticky dokončený a zkolaudovaný, zbýva jen vybavit některé kanceláře. Soudci a státní zástupci ovšem ve dvou moderních palácích zatím neúřadují. Jako první tam začne pracovat od 20. července exekuční úsek Městského soudu v Brně. Slavnostní akt ale kazila příchuť afér a sporů kolem výstavby paláce, od šetření antimonopolního úřadu přes kárné žaloby a odborné protesty až po policejní vyšetřování.

Areál vyrostl na zelené louce u řeky Svratky v jižní části města a stavba se oproti původním plánům více než dvojnásobně prodražila. Justiční areál tak patří k nejdiskutovanějším stavbám poslední doby. Nejvyšší kontrolní úřad loni zjistil, že schválené náklady 1,7 miliardy korun vzrostly na bezmála dvě miliardy korun. Ani tato suma nebyla konečná. Podle NKÚ jsou na vině chyby Krajského soudu v Brně při řízení projektu a nekoncepční a nedůsledná kontrolní činnost ministerstva spravedlnosti. Zdražení je ale částečně způsobeno také rozšířením plochy soudu oproti původnímu projektu.

Představitelé krajského soudu závěry NKÚ označili za zkreslené. „Kontrola sem přišla předčasně, před dokončením stavby. Některé údaje byly zavádějící. Za 800 milionů se tato stavba nikdy nedala postavit,“ uvedl předseda krajského soudu Jaromír Pořízek. Případ teď zkoumá Vrchní státní zastupitelství v Praze. Zakázkami soudu na vybudování areálu se zabýval i antimonopolní úřad. Nedávno úřad zrušil tendr na část nábytku. Šéf krajského soudu čelil kvůli stavbě dokonce kárné žalobě, žádný trest ale nedostal. Kvůli projektu muselo ministerstvo spravedlnosti na čas odložit řadu dalších investic v resortu.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Podle NKÚ však chybovalo i samo ministerstvo, které si mělo cenu zakázky ohlídat. Stejně jako brněnský krajský soud úřad svou vinu popírá. Smlouvy na výstavbu areálu podepsal pár měsíců před volbami bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Vedení resortu už dříve tvrdilo, že pokud došlo k chybě, pak odpovědnost leží právě na Němcovi a jeho podřízených. „Celá zakázka začala už v roce 2004 za minulého vedení minsterstva, kdy zároveň byly dohodnuty všechny podmínky smluvní, které nebylo už možné měnit,“ komentovala výstavbu loni mluvčí ministerstva.

Němec se ale brání: „Já rozhodně neplatím za žádného kývala, já jsem ministr, který prosadil tuto krásnou stavbu. Jednoznačně je výsledná cena nižší, než při srovnatelných jiných stavbách,“ uvedl bývalý ministr. Zástupci Krajského soudu v Brně se tak pomstili NKÚ alespoň tím, že na dnešní slavnostní otevření nikoho nepozvali.

Justiční palác v Brně
Zdroj: ČT24